Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Životy slavných: Psychicky utrápený Vincent van Gogh: Ucho si uřízl kvůli úzkostem, nakonec zemřel s prostřeleným břichem

23. prosince 2020
11:02

Slavný malíř Vincent van Gogh neměl snadný život. Nedokázal se začlenit do společnosti, lidé ho nechápali a neměli ho rádi, štěstí neměl ani ve vztazích a trpěl velmi závažnými psychickými problémy, které ho donutily k tomu, aby si uřezal ucho. To se stalo 23. prosince 1888, tedy před 132 lety. Jaký byl život tohoto geniálního umělce, který byl doceněn až po své smrti? Sledujte nový díl pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Jako malý se Vincent van Gogh neprojevoval jako nadaný umělec. Byl schopný něco nakreslit nebo namalovat, ale že by v něm někdo viděl umělecké střevo, to ne. Okolí z něj spíš mělo strach. Vincent se choval divně ve společnosti, lidi kolem sebe pohoršoval nebo znechucoval, nikdo se v jeho přítomnosti necítil dobře a proto byl vypuzen na okraj společnosti.

Největším jeho spojencem se stal jeho mladší bratr Theo. S tím Vincent chvíli dokonce bydlel, ale jejich soužití bylo plné hádek a nepokojů. Nakonec se bratři od sebe oddělili, nikdy na sebe však nezanevřeli. Theo se o Vincenta staral jak finančně, když se začal ve svých 27 letech věnovat kariéře umělce, tak psychicky. Vincent se totiž začal postupem let propadat do šílených psychických problémů - úzkostí depresí, slyšel hlasy v hlavě, trpěl přeludy. A právě tyto stavy ho donutily uřezat si ucho, když ho opustil jeho přítel a kolega Paul Gaugin, který se o něj měl starat místo bratra Thea.

Po tomto incidentu se Vincent na celý rok ocitl v léčebně pro duševně choré. Právě zde vzniklo mnoho jeho zátiší. Trpěl však hodně tím, že nemohl do přírody, aby maloval tam. Po propuštění se odstěhoval do městečka Auvers-sur-Oise, aby to měl blíž k bratrovi do Paříže, ale zároveň aby mohl chodit malovat do místních polí. To se mu však jednoho dne stalo osudným. Vrátil se totiž s prostřeleným břichem. Policii však řekl, že se chtěl zabit. Vyšetřování však později ukázalo, že ho zřejmě postřelili místní výrostci. Vincent to však na ně nikdy neřekl. Zemřel v náručí svého bratra Thea, smířen s koncem, ve svých 37 letech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi