Podobná výstava Muchových děl z Lendlovy sbírky byla v Obecním domě už před 7 lety, kdy přilákala rekordních 185 tisíc návštěvníků. V mezidobí výstava cestovala doslova po celém světě, kde ji celkově navštívilo přes půl milionu lidí. K vidění byla v Miláně, Janově, New Yorku nebo Soulu. A po sedmi letech se navrací zpět domů, do Česka.

Ve sbírce je o 70 děl více

„Výstava samozřejmě není totožná, jako byla před sedmi lety. Za tu dobu se nám ji podařilo rozšířit o dalších 70 děl, mezi kterými nechybí jeden z Muchových nejstarších obrazů Modlitba vytvořená v Paříži v roce 1889. Další novinkou je skicář, do něhož si Mucha kreslil náčrty pro vitráž do katedrály svatého Víta,“ popsal Richard Fuxa, autor projektu a zároveň předseda nadačního fondu nesoucího jeho jméno, který sbírku spravuje.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní výstava iMucha, která nabídne návštěvníkům některá díla rozpohybovaná, je k vidění v Obecním domě Milan Vopálenský

Hýbající se obrazy

Největším letošním tahákem Muchovy výstavy v Obecním domě je bezpochyby zdigitalizování některých jeho obrazů. Na tom se podílel Michal Dvořák známý ze skupiny Lucie se svým týmem. Dvořák je také autorem výjimečného konceptu Vivaldiano, se kterým slaví úspěch po celém světě. „Spolupráce na téhle výstavě pro mě byla opravdu nevšedním zážitkem. 3 roky jsem vstával a ulehal s Muchou v hlavě, ale myslím, že výsledek stojí za to,“ řekl na úvod Dvořák.

„Ve světě je běžné, že se díla velikánů jako je Klimt nebo Gogh digitalizují, čímž dostávají úplně jiný formát. S celým procesem nám významně pomohl pan profesor Daniel Sýkora, který analyzoval metodu digitalizace, která byla použita ve filmu o Van Goghovi – S láskou, Vincent. Nakonec se mu podařilo tuto techniku převést do jedniček a nul a díky tomu, jsme mohli rozpohybovat i naše obrazy,“ popsal složitou technologii Michal Dvořák.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní výstava Muchových děl. Některá proběhla digitalizací a návštěvníci se mohou těšit na jejich pohyblivé varianty Veronika Foltová

Velmi zajímavým zážitkem ta pro návštěvníky může být rozpohybovaný Muchův obraz skladatelé. Na digitálním obraze jsou postupně zvýrazňováni jednotliví velikáni české hudby jako Smetana nebo Dvořák, což je vždy doprovázeno ukázkou z jejich tvorby. Pro srovnání visí hned vedle originální Muchův výtvor.

Autoři rozpohybovali i slavnou Slovanskou epopej. Diváci si tak mohou prohlédnout ve zvětšeninách detaily, které by běžně možná ani nezaznamenali.

Spiritualita jako leitmotiv celé výstavy

Hlavním motivem celé výstavy je spiritualita. „Výstava začíná obrazem Modlitba a končí vitráží, kterou Mucha navrhl pro katedrálu svatého Víta,“ vysvětluje kurátor výstavy Karel Srp. „Spiritualita se ale objevuje nejen v Muchových obrazech, ale i reklamních plakátech. Pochybuju, že dnešní zadavatelé reklamy by byli s Muchovou prací spokojeni. Na jeho plakátech totiž produkt samotný zabírá velmi malou část, zbytek už je pouze Muchova vize.

Audiovizuální zážitek

Výstava by podle autorů měla být především zážitkem. „Poučili jsme se z předešlých výstav, které byly po světě. Inspirovali jsme se třeba barevnými stěnami, které použili v Itálii, protože ty díla na nich úplně jinak vynikly. Ne že by zde nebyly žádné popisky, ale chceme, aby celá výstava byla především vizuálním zážitkem,“ uzavřel Richard Fuxa.

Výstava ale není jediný projekt, který v souvislosti z digitalizací Muchových děl vznikl. Na květen 2021 je naplánovaná velkolepá show, která se odehraje v O2 aréně a připravený je také speciální multimediální projekt.

Fotogalerie
25 fotografií