Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ondřeje srazila a zmrzačila nepozorná řidička: Lidé mu poslali statisíce! Šoférka se o něj nezajímá

Autor: VaB - 
29. listopadu 2020
05:17

Ondřeje (25) srazila roku 2017 nepozorná řidička. Utrpěl vážná zranění, tělo ho přestalo poslouchat. Pomáhají mu rehabilitace, na které mu lidé během 11 dní poslali neuvěřitelných 356 tisíc korun!

Nevinná vyjížďka na motorce se Ondřejovi (25) stala málem osudnou. Nepozorná řidička nedala Ondřejovi přednost, došlo tak k nehodě. Po havárii byl vážně zraněný, půl roku strávil v kómatu. 

„Po nárazu došlo k otoku mozku, konkrétně levé hemisféry, následkem čehož nevidí na levé oko. Také měl zlomená obě předloktí, čelist, musel mít udělanou tracheostomii, zavedenu umělou výživu. Důsledkem poranění mozku je afázie, takže Ondra ztratil řeč,“ popsala Ondrova maminka pro Neurorehabilitační kliniku AXON.

Jedna nehoda mu tak změnila celý život. Řidičku Ondřejův stav vůbec nezajímal, od soudu odešla s podmínkou a čtyřletým zákazem řízení. „Bylo to celé psychicky náročné. Ano, trest je to malý, ale zklamala mě hlavně svým chováním. Ondra ji vůbec nezajímá, je jí jedno, co s ním po nehodě bylo,“ uvedla maminka. 

Velkou pomocí jsou mu kamarádi a také rehabilitace v AXONu. Jenže nákladné rehabilitace pojišťovny buď neplatí vůbec, nebo jen z malé části. Sbírku založil nadační fond AXON. 

Obrovská solidarita

Uteklo jedenáct dní. Za tak krátkou dobu lidé mladému muži poslali neuvěřitelných 356 tisíc korun, přispělo mu celkem 516 dárců. Díky lidem tak může absolvovat celkem osmitýdenní terapii ve specializované klinice. Součástí ambulantní terapie, na kterou Ondřej denně dojíždí, je fyzioterapie, ergoterapie, logopedie a také nácvik chůze na robotickém přístroji Lokomat. 

První výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat! Po prvních čtyřech týdnech Ondra lépe ovládá svaly na pravé noze a má větší jistotu při nácviku chůze. Když necvičí v AXONu, pilně trénuje chůzi i doma. „Mozek už dostal nějaké informace o tom, jak pohyb vykonávat správně, a teď si tu znalost musí opakováním ukotvit,” dodává maminka. Pokroky jsou znát i v řeči.  

„Je pro mě až neuvěřitelné, jak lidé i v současné nelehké době myslí i na ostatní. Nevěřila jsem vlastním očím, když po zveřejnění Ondrova příběhu začala částka přibývat. Chtěli bychom s Ondrou všem strašně moc poděkovat. Už teď se těší na další kolo rehabilitací. Děkujeme,” vzkázala nakonec maminka.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi