Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Varování pro zahrádkáře: Muž kvůli běžné podzimní činnosti skončil v kómatu

Autor: ran - 
22. listopadu 2020
07:03

Paul Wyatt (50) z britského Sheffieldu si během lockdownu jen upravoval živý plot, ale ze zahrádky ho brzy odvážela záchranka. Majitel zakázkového truhlářství varuje před tím, co udělal a co podle jeho slov dělá i další spousta lidí. Následky si nese dodnes, a přitom stačilo málo - nelít ten benzín do sudu.

Pálení listí a zahradního odpadu, činnost, kterou na podzim absolvují tisíce zahrádkářů v Česku i po celém světě. Zahrádkáři Paulovi se už v červenci ale vážně vymkla z rukou - popálil se, když si na pozemku stříhal živý plot. Nevěděl co s odřezky, které mu zbyly, tak je vhodil do plechového barelu a chtěl je v něm spálit. Následkem této své činnosti strávil dva dny v umělém spánku. Větvičky totiž dost nehořely a sirka nepomáhala. Paul se tedy rozhodl, že na to půjde jinak.

Napadlo ho použít na zahradní odpad kapku benzinu, což ostatně nedělal poprvé. Pak chtěl odstoupit do bezpečné vzdálenosti a vhodit novou sirku dovnitř. Jenže si neuvědomil, že první sirka stále ještě zcela nevyhasla. Neviděl žádný kouř ani necítil zápach, myslel si proto, že už nic nehrozí.  

Pak už to šlo velmi rychle. Jen co benzin do sudu vlil, palivo se od sirky vzňalo. Z nádoby se vznesla ohnivá koule a jak se Paul nad barelem nakláněl, chytila mu od ní celá horní část trupu. Nebohého smolaře zahalily plameny, které se mu naštěstí, ale jen tak tak, po chvíli podařilo zadusit.  

Způsobil si vážná zranění - popáleniny a puchýře měl na obličeji, rukách a hrudníku, na několika místech na rukách si také poškodil nervová zakončení. Naštěstí se mu ale oheň nedostal do dýchacích cest. To ovšem lékaři nevěděli, proto ho pro všechny případy uvedli do umělého spánku, aby se jim neudusil. A pochválili ho, že když měl hlavu v plamenech, nenadechl se. Kdyby to býval udělal, následky by bezpochyby byly ještě mnohem vážnější. 

„Rozhodně už si nikdy nebudu pomáhat k zapálení čehokoli benzínem nebo jiným akcelerátorem hoření, jako jsem to dělával dřív. Říkám - lidi, nedělejte to, za to riziko to nestojí,“ varuje Paul ostatní zahrádkáře. Místní hasiči poté, co Paul svůj případ medializoval, se do osvěty také zapojili s tím, že vznítit se mohou i benzinové výpary.

Paul ví, že varování není zbytečné. Mnoho z jeho známých a kamarádů prý benzin na podpal také běžně používá. „Proto se nestydím o tom mluvit, protože vím, jak rozšířená ta věc je,“ vysvětlil.

Otec dvou dětí si musel po propuštění z nemocnice čtyřikrát týdně postižená místa mazat speciálním krémem a s pokožkou cvičit, aby kůže opět získala na ztracené elasticitě. Po celý rok navíc bude muset denně používat opalovací krém jako ochranu nové citlivé kůže před byť jen mírným sluncem. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi