Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Výbuch sopky jí vzal tátu, sestru i obličej. Stephanie poprvé ukázala popálenou tvář

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2020
09:40

Rok uběhne v prosinci od erupce novozélandské sopky White Island, která se nachází na stejnojmenném ostrově. Vulkán byl lákadlem pro turisty z celého světa a hned několik turistických společností mělo zastávku na ostrově ve svých programech. Výprava o 47 lidech se k sopce vydala i 9. prosince 2019, 21 z nich už se z výletu nevrátilo, mezi 26 přeživšími byla také Australanka Stephanie Browittová (24). Výbuch sopky jí způsobil popáleniny na 70 procentech těla včetně obličeje, který chrání maskou. Poprvé našla odvahu a ukázala na sociálních sítích část tváře, uvedl list Daily Mail.

Browittová je velmi aktivní na sociálních sítích, kde pravidelně informuje o své léčbě. Příspěvky doplňuje necenzurovanými fotkami svých zranění. Výbuch sopky ji hluboce poznamenal, a to nejen zevně, během tragédie přišla o svého otce Paula (†55) a mladší sestru Krystal (†21), jejíž tělo se dosud nenašlo.

Dívka obličej ukázat nechtěla

Australanka v sobě našla odvahu a otevřela se deseti tisícům lidí z celého světa, kteří ji při zotavování podporují. Dlouho se zdráhala ukázat obličej, dokonce své followery vyzvala, ať ji o to nežádají, zvláště poté, co se záběr na její odkrytý obličej objevil na jejím YouTube kanálu.

Tento týden ale část své tváře odhalila, Browittová našla ztracenou sebedůvěru a oznámila, že se znovu začala malovat. Na instagram přidala snímek z nemocnice a vysvětlila, proč v nemocnici nesměla ležet na polštáři.

V nemocnici nesměla ležet na polštáři

Místo toho musela mít pod hlavou ručník, Browittová objasnila, že to bylo z důvodu, aby měla hlavu nahoře a její obličej měl větší šanci na zahojení. „Během mého 100denního pobytu v nemocnici jsem nesměla používat polštář, místo něho jsem měla ručník. Byla jsem popálená na obličeji, bradě i krku. Když ležíte na polštáři, máte tendenci hlavu sklonit dolů, což znamená, že bradu položíte na krk,“ napsala ve svém příspěvku.

„Ručník to ale nedovolí. Když se zotavujete po kožních štěpech, je nejlepší pokusit se na nich neležet ani je jinak nestlačovat. Jen tak jim poskytnete tu největší šanci, aby se ujaly a zahojily se,“ pokračovala Browittová ve svém vysvětlení. Přiznala také, že to bylo velmi nepohodlné. „Ale zvykla jsem si,“ dodala Australanka.

Začátkem října podstoupila další z řady operací, lékaři jí konečně dovolili sundat sádru z ruky. „Jsem šťastná, chichotám se jako dítě celý den,“ okomentovala. „Je to pro mě dost podstatná věc, vím, že teď každodenní život bude zase o něco jednodušší,“ uvedla. Na instagramu také sdílela, jak se jí hojí popálená záda, sama připustila, že dlouho překonávala nejistotu a strach z reakcí lidí, než fotky zveřejnila.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Rosana ( 20. října 2020 19:23 )

Pavelski je jedinej s rozumnym nazorem

Rosana ( 20. října 2020 19:22 )

Dalsi balvan se vyjadril.

Rosana ( 20. října 2020 19:21 )

Jak tohle muze nekdo napsat? Lide cestuji a poznavaji svet, ne kazdej sedi Jak balvan na dvorku.

PavelSki ( 20. října 2020 19:10 )

Tato sopka vybouchne jednou za více než 100 let,
to častěji spadne u nás lávka,
také si lidi mohou za to, že po ni v Praze šli?

bre-burda ( 20. října 2020 13:43 )

Nikdy jsem na žádné aktivní sopce nebyl. Jenom na Milešovce. Nechybí mi to. A žiji celkem spokojený život. Inu, každý svého štěstí strůjcem.

Zobrazit celou diskusi