Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je totálně zničený, je to děsivé.“ První snímky ostrova, kde erupce zabila 21 lidí

Autor: Darina Jíchová - 
7. září 2020
10:30

Novozélandský ostrov White Island a stejnojmenná sopka, která se na něm nachází, budou už navždy spjaty s tragédií z prosince 2019. Tehdy došlo k erupci vulkánu, který si vyžádal 21 obětí a 26 zraněných. Po 10 měsících od výbuchu se k ostrovu vydal novozélandský fotograf a filmař, pořízené záběry popsal jako děsuplné, informoval list Daily Mail.

V pondělí 9. prosince 2019 se na ostrově pohybovala skupinka 47 lidí, turisté, kteří se se svými průvodci přišli podívat na tamní sopku. V závěru jejich výpravy však došlo k erupci, kterou nepřežilo 21 z nich, těla dvou obětí se dodnes nenašla. Od té doby na ostrově nikdo nebyl, až o víkendu se tam zajel podívat filmař Geoff Mackley.

Konec turistické atrakce

„Ostrov je totálně zničený, působí děsivě,“ popsal Mackley, snímky ze svého dronu sdílel na svém youtube kanálu. Na záběrech je vidět šedá holá krajina pokrytá zbytky popela. Filmař přiznal, že pobyt u ostrova byl zneklidňující. „Celou dobu jsem myslel na to, co se tady stalo a jak strašné to muselo být,“ prohlásil Mackley.

Dodal, že jakékoliv stavby, které tam byly, jsou srovnané se zemí. O tom, že ostrov býval turistickou atrakcí, svědčí jen opuštěná helikoptéra, kterou tam prchající turisté nechali. Ostrov v minulých letech vydělával až 89 milionů korun za rok.

„Se sopkou je to jako s ruskou ruletou.“ 

„Nevypadá to tam jako před tím, dřív tam byly udělané stezky, přístavní molo, to je teď všechno úplně pryč. Vypadá to jako by na ostrově nikdo před tím nebyl. Je to dost strašidelné,“ dodal Mackley. Podle úřadů ostrov není bezpečný pro návrat turistů, také filmař se držel v bezpečné vzdálenosti.

„Byl jsem si vědom, že vulkán může zase kdykoliv a bez varování vybuchnout. Se sopkou je to jako s ruskou ruletou. Ano, bylo nepravděpodobné, že se to stane právě dnes, ale pokud tam budete jezdit denně, eventuálně k tomu dojde,“ sdělil Mackley tisku po svém návratu.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

rosicak ( 7. září 2020 13:18 )

Škoda, že není tak zničující KORUPCE !!!

Zobrazit celou diskusi