Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Italský ostrov hrůzy: Vozili na něj oběti moru do karantény, v masovém hrobě bylo na 160 tisíc těl

Autor: ran - 
28. října 2020
05:35

Dva nadšenci se vypravili na italský ostrov Poveglia, který je znám jako místo děsivých hrůz, které se tu odehrávaly ve středověkých, ale i pozdějších dobách. Ponuré místo opředené mnoha „kvalitními“ duchařskými pověstmi si prohlédli hezky zblízka. Pravdou je, že známý „Ostrov duchů“ moc příležitostí k příjemnému odpočinku nenabízí...

Leží v moři nedaleko italské pevniny na dohled od Benátek, od širých vod jej dělí ještě protáhlý ostrov Lido. Přesto se tu děly věci, které si dnešní, moderní dobou „zhýčkaný“ člověk umí jen stěží představit. Ve středověku tu umíraly desítky tisíc lidí na morovou ránu bez jakékoli šance na uzdravení. Kromě toho tu ale ještě docela nedávno přežívali i chovanci tehdejšího „ústavu pro choromyslné“, kde „opatrovatelé“ mentální postižené krutě mučili.

Morové rány minulosti se s epidemiemi současného západního světa nedají srovnávat. Minimálně tedy, co se počtu obětí a zdravotní péče týká. Podle legendy ostrov Poveglia sloužil ke svému účelu nekompromisně. Jakmile se u někoho během propuknutí nebezpečné nákazy ukázal sebemenší příznak, byl deportován. Zmítání těl a zoufalý křik pak už slyšelo jen moře vůkol.

Rádo se o místě tvrdívá, že těl obětí moru se tu spálilo tolik, že dodnes tvoří jejich popel více než 50 procent místní půdy. Britští zvědavci Matt Nadin (40) a Andy Thompson (54) se o výjimečné snímky strašidelného ostrova podělili. Vyfotili si polorozpadlé budovy, kterých se už silně zmocňuje okolní příroda, ale kde přitom stále zůstává část tehdejšího vybavení včetně postelí, van nebo záchodových mís. Matt s Andym našli i zvláštní obrovské kovové válce, které zřejmě sloužily k pálení mrtvých. Vyblejskli si i rozsáhlé hromadné pohřebiště. 

V obrovské budově zdejší bývalé nemocnice údajně ve 20. letech 20. století docházelo ke krutému mučení psychiatrických případů, provádět se tu měly různé experimenty na lidech, včetně obávané lobotomie a dalších tehdejších praktik z „blázinců“. Ředitel nemocnice nakonec spáchal sebevraždu skokem z vysoké nemocniční zvonice. 

Dvojice zanícených průzkumníků se na ostrov nedostala náhodou. Už nějaký čas spolu jezdí po všech možných zapomenutých a historií osudově tknutých místech a natáčí na nich. Reportáž z návštěvy ostrova Poveglia každý může zhlédnout na jejich YouTube kanále „Finders Beepers History Seekers“. O výletě na ostrov řekli, že vše tam na ně působilo „skutečně strašidelně“.

„Když se nám nad hlavou rozezněl zvon, doslova se nám sevřelo srdce. Bylo to jako nějaké zlověstné znamení,“ shodli se oba. „Celé to místo je prostě jako z hororového filmu, i když se dá poznat, že dřív ty budovy musely být docela pěkné.

Ale je vidět, že sem nikdo nejezdí, nejsou tu ve velkém graffiti jako jinde ani žádné jiné stopy po nějakých nedávných návštěvách. Bylo tu vše zkrátka ponecháno neřízenému chátrání a rozpadu. Tuhle návštěvu fakt opakovat nebudeme,“ uzavřel i za Andyho Matt.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi