Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skafandry, fólie a vysavač: Takhle likvidují hnízda zabijáckých sršní!

Autor: jžk - 
27. října 2020
10:48

Biologové v USA úspěšně zničili hnízdo asijských obřích sršní, které napadaly a zabíjely včelstva. Hmyz, jenž má na svědomí i několik lidských životů, byl zavlečen do Ameriky minulý rok, vědci však neví, jak k tomu došlo.

Pracovníci washingtonského ministerstva zemědělství (WSDA) pracovali pod rouškou tmy v ochranných skafandrech na zničení hnízda, ve kterém mohlo žít na 200 sršní. Entomologové na něj narazili ve čtvrtek 22. října poté, co na několik polapených jedinců připevnili pomocí dentální niti sledovací rádiové zařízení.

Jedna z nich je skutečně zavedla až do hnízda, které si vražedné sršně zařídily v dutině stromu na soukromém pozemku poblíž Blaine ve Washingtonu. WSDA nejdříve vyplnila dutinu stromu pěnou a následně obmotala celý kmen fólií, aby se zabránilo úniku hmyzu. Poté sršně vysáli pomocí trubice, která je uvěznila do sběrné nádoby.

Později vražedný hmyz zabili a uložili k ledu pro pozdější zkoumání. Po odstranění živých jedinců naplnil tým oxidem uhličitým dutinu stromu - ten stejně nakonec pokácí, aby nedošlo k vylíhnutí dalších sršní a zajistilo se, že královny opustily jejich útočiště. Odborníci však mají podezření, že se v této oblasti nachází více hnízd.

Invazivní hmyz se běžně vyskytuje v Číně, Japonsku, Thajsku, Jižní Koreji, Vietnamu a dalších asijských zemích. V USA jejich výskyt zaznamenali pouze ve státě Washington a v kanadské provincii Britská Kolumbie. Na území Ameriky je poprvé spatřili koncem minulého roku, vědci si prozatím lámou hlavu, jak se sem škůdci dostali.

Asijská obří sršeň je největší druh sršně na světě, kdy malá skupina dokáže vyvraždit celý úl včel za několik hodin. I přes svou přezdívku mají na svědomí "pouze" několik desítek úmrtí lidí v Asii ročně, nicméně jejich bodnutí je extrémně bolestivou záležitostí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi