Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o život s rozzuřenou šelmou: „Ok, tak takhle jsem zemřel,“ říká mladík na videu

Autor: ran - 
14. října 2020
19:01

Těch šest minut si bude Kyle pamatovat do konce života. Při běhání v kopcích nad městem vyrušil na cestě matku pumích mláďat, a ta se za ním pustila. Celou dobu za ním šla a několikrát na něj dokonce vyjela tak, že se mladý muž málem složil strachy. Dalších 30 minut trvalo, než se ze zážitku vzpamatoval a mohl se vrátit domů. Scénu už na sítích vidělo k milionu lidí a v médiích ještě dalek víc,      

Kyle Burgess (26) si šel v sobotu jako obvykle protáhnout nohy do oblasti Slate Canyon u města Provo v americkém Utahu. Jak tak běží po prašné cestě s překrásnou přírodní scenérií kolem, spatří před sebou kočičí siluety. Zastaví, vytáhne mobil a začíná natáčet. Stále ještě žije v představě, že má před sebou jen rysí tlupu, která by mu neměla ublížit.  

Brzy si ale uvědomuje svůj omyl, když se najednou ze zatáčky vynořuje statná šelma a míří si to svižně poklusem přímo k němu. Domnělí rysové byla její mláďátka a ona, nervózní matka, je teď odhodlaná bránit své děti jakýmkoli způsobem. Kyle se okamžitě dává na ústup a nadávky z něj jen létají. Pak se trochu vzchopí a ozve se mu z hrdla hrdelní řev, kterým se snaží pumu zastrašit. Nezdá se ale, že by to zabíralo.

Stále před kočkou couvá, kříčí a snaží se působit „mohutně“, aby si puma dvakrát rozmyslela na něj zaútočit, jak řekl pro televizi Fox 13. „Jsem velkej a hroznej!“ vyhrožuje na videu kočce Kyle, a když to nepomáhá, říká, co mu slina na jazyk přinese, aby si dodal odvahy. Oslovuje ji třeba „malá hodná kočičko“ a radí jí, ať se vrátí ke své rodině, kterou v tu chvíli nechala už kus cesty za sebou.   

Snaží se po ní něco hodit, ale pokaždé si to rozmyslí, protože právě v těch okamžicích na něj puma pokaždé divoce vyjede s vytaženými drápy. V jednom okamžiku, kdy šelma opět předstírala útok, ji Kyle začal i prosit. „Ne! Ne...! Jdi pryč, prosím tě, jdi pryč!“. Ona ale za ním jde celých šest minut, průběžně na něj startuje, syčí a prská. „Ok, tak takhle jsem zemřel... Ale mně se dneska nechce umřít!“ pronáší nešťastný mladík zase na jiném místě záznamu.

Kyle se pumě sice snažil nahnat strach, nejvíc nahnáno ale měl sám, jak na konci videa ukazuje. Ruce se mu na záběrech třesou jako ještě nikdy v životě. Nakonec přece jen po matce háže kámen, což ji zahání a ona peláší zpátky za svými mláďaty. Ani jednou během těch nekonečných šesti minut se Kyle ke kočce neotočil zády, což udělal velmi dobře. 

„Měl jsem v jedné ruce mobil a druhou jsem měl zvednutou nad hlavou, abych vypadal co největší. Já totiž nijak zvlášť velký nejsem, tahle puma si mě mohla namazat na chleba," řekl Kyle pro CNN. Když mu šelmička zmizela z očí, trvalo mu pak ještě dobrou půl hodinu, než se vzchopil a vrátil se těch pár kilometrů domů do města.

Místní ochránci přírody udávají, že Utah je „pumí“ země, a tyto šelmy jsou tam chráněny zákonem. Obvykle se prý jedná o spíše plachá zvířata. Pro návštěvníky tamní divoké krajiny po zveřejnění videa ochránci vydali deset rad, jak z podobného setkání vyjít se zdravou kůží.  

1. Zastavte se. Nikdy neutíkejte, ani se k pumě nepřibližujte. 2. Udržujte se zvířetem oční kontakt. 3. Stůjte, nesedejte si. 4. Nesklánějte se, ani nechoďte na bobek. 5. Snažte se vypadat co největší, zvedejte ruce, máchejte jimi nebo čímkoliv, co máte při ruce, třeba batohem nebo bundou. 6. Ozývejte se jasným a pevným hlasem, buďte hlasití. 7. Pomalu couvejte a opusťte oblast. 8. Držte si děti a domácí mazlíčky u sebe. 9. V případě útoku se braňte, jak můžete! 10. Chraňte si v první řadě hlavu a krk. 

Za posledních 100 let došlo v Severní Americe ke 125 útokům pumy na člověka, 27 z toho bylo smrtelných případů. To mimo jiné znamená, že útoky pumy na člověka i jejich tragické následky jsou mnohem méně časté, než je tomu například u vosího bodnutí, úderu blesku nebo uštknutí hadem.

diskutujici ( 15. října 2020 07:45 )

Tůůůdle
Toto video už není k dispozici. Phillip Freeman si nárokuje autorská práva.
Jde to ale celé najít jinde.

Zobrazit celou diskusi