Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poláci končí s izolací. Hranice i Čechům otevřou překvapivě už v sobotu

Autor: ČTK, mj - 
10. června 2020
18:25

Ve středu oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki, že Polsko se připravuje na otevření hranic pro ostatní členské země EU. K otevření dojde v sobotu 13. června, letecká doprava se spustí od 16. června. Týká se to i českých turistů, ti si musí ale dát pozor na to, že ještě do neděle platí povinnost vrátit se s negativním testem na koronavirus – případně zamířit do karantény.

Polsko otevře 13. června hranice se sousedními zeměmi, které jsou členy Evropské unie. Podle polské tiskové agentury to oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Hranice země uzavřela v březnu v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru, podobně jako většina Evropy.

„Přijali jsme rozhodnutí, které se týká hranic. Od 13. (června) jsme se rozhodli otevřít hranice pro členské země Evropské unie,“ prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci v Łochówě. V jiných státech, zejména v Latinské a Severní Americe, je podle jeho slov koronavirová situace nadále složitá. „Proto se (s otevřením hranic) omezíme na země EU,“ dodal.

Zároveň sdělil, že od 16. června budou zmírněna omezující opatření v mezinárodní letecké dopravě. Kancelář premiéra už jedná s národním leteckým dopravcem LOT o obnovení pravidelných linek.

Pondělí jako klíčový den pro otevření hranic v EU

V Polsku podle údajů poskytnutých ministerstvem zdravotnictví dnes ráno registrují od počátku pandemie 27 668 osob, u nich se potvrdila nákaza koronavirem SARS-CoV-2. Z nich se více než 13.000 uzdravilo, ale 1191 zemřelo.

Se svými ostatními sousedy Česko otevřelo hranice už dříve, další uvolnění cestování po EU se očekává od 15. června. Od toho data bude také možné cestovat z ČR do Polska. Mnoho dalších zemí také plánuje usnadnění mobility od půlky června, Španělsko si pak stanovilo datum 22. června. Polsko zůstávalo poslední zemí skupiny V4, která měla pro své sousedy uzavřené hranice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa