Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Bruselu koukají na Čechy skrz prsty. Babišovo zavírání hranic kritizuje unijní šéfka

Autor: ČTK - 
13. března 2020
18:45

Úplné uzavírky hranic narušují životy lidí a volný přeshraniční obchod. Světová zdravotnická organizace (WHO) je navíc nevnímá jako nejefektivnější opatření v boji proti koronaviru. Prohlásila to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s odkazem na Česko a další země, které v posledních hodinách v rámci prevence šíření koronaviru přestávají přes své hranice pouštět cizince. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že Česko v noci z neděle na pondělí fakticky uzavře své hranice.

„Mají silný společenský a hospodářský dopad, narušují životy lidí a přeshraniční obchod,“ kritizovala uzavírky hranic von der Leyenová. Brusel podle ní dává přednost zdravotním kontrolám na hranicích, pro které připraví společnou unijní strategii.

Komise je podle von der Leyenové v kontaktu se členskými zeměmi a chce je přesvědčit o tom, aby volily „přiměřená opatření“.

„Co můžeme udělat a co bychom měli udělat, je provádět kontroly zdravotního stavu – ať již na vnějších hranicích, na vnitřních hranicích, nebo v rámci území členských států,“ míní šéfka unijní exekutivy. Ministři vnitra zemí EU podle ní o návrhu dnes debatují s komisařkou pro vnitřní věci Ylvou Johanssonovou.

ViR001 ( 15. března 2020 12:59 )

Ono to děvče asi nepochopilo, že zatímco kontrola je jen zjištění stavu, a pak je nutná nějaká akce, tak omezení pohybu na větší dálku, respektive karanténa, je již samo o sobě opatření, které omezuje šíření. A chrání zejména "obyčejné lidi". Ony podpůrné léky a plicní ventilátor se při problémech pro tyhle papaláše a "papalášky" vždycky najdou, i kdyby ten ventiátor měli vzít třicetiletému pacientovi, který je v mnohem horším stavu, na pokoji vedle...

gjim ( 14. března 2020 07:29 )

Hodně lidí pana Babiše osočuje, slovně napadá, podezřívá ... No kdyby pan Babiš nebyl tvrdohlavý a obezřetný, tak máme tady druhou Itálii co do úmrtnosti na koronavirus. Bruselští pomlouvači a štváči se můžou jenom bát, aby se ten sajrajt nedostal do jejich řad. Brusel nám nemá co poroučet co je do zdravotní ochrany obyvatel. Poděkovat musím panu Babišovi a jeho týmu, který dobře vede dost těžký boj s touto zákeřnou nemocí v naší zemi. A všichni kteří mrmlají na naší vládu a přežijí tento zdravotní průůůsseerr tak můžou naší vládě poděkovat.

kaluze ( 14. března 2020 01:47 )

kaluze ( 14. března 2020 01:47 )

kaluze ( 14. března 2020 01:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa