Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé prý znovu viděli na Semilsku nebezpečnou pumu! Policie radí, co dělat, když ji potkáte!

Autor: VaB - 
19. června 2020
14:27

Policie ze Semilska řeší, zda do tamních lesů a hájů nezamířila puma. Svědek prý měl spatřit šelmu jí podobnou. Muži zákona raději nenechali nic náhodě a radí, jak si počínat v případě, že někdo tuhle přerostlou kočku při houbaření potká.

V lesích České republiky žije množství divoké zvěře i šelem. Dá se narazit na druhy u nás obvyklé, někdy se tu vyskytují tvorové vzácnější a poté jsou zde zvířata, ze kterých pomalu padají oči z důlků. Na vlky si obyvatelé horských oblastí neochotně zvykli. Po Valašsku se občas toulají medvědi a také rysům se v okrajových oblastech republiky letos prý nebývale daří.  

Jsou ale šelmy, na které si člověk nezvykne, a často mu nahání i strach. „Dalším návštěvníkem, který o sobě nějakou chvíli nedal vědět a který měl být údajně spatřován na sklonku minulého roku na jablonecku, je puma. O jejím výskytu toho bylo napsáno mnoho, očití svědkové se květnatě vyjadřovali, někde se objevily také její fotografie,“ popisuje příběh údajně spatřené pumy policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Tento příběh má své pokračování. Policisté přijali v úterý oznámení o tom, že by se tentokrát puma mohla vyskytovat v oblasti Stružince nedaleko Lomnice nad Popelkou. Očitý svědek tam prý spatřil větší kočkovitou šelmu. „Nutno podotknout, že se celkem dobře daří populaci rysa ostrovida v našich odlehlých lesních a horských oblastech a je možné se také setkat s kočkou divokou,“ myslí si Robovský, ale zvěsti o velké kočkovité šelmě, která může vážit i metrák a hravě skolí jelena, nelze brát na lehkou váhu.

Policie proto nic nepodceňuje a přijala jistá opatření. „Policisté bezprostředně po přijatých oznámeních z katastru Stružince – Pohoří a Stružince – Zeleného háje, vyrozuměli o neobvyklém setkání místní samosprávu a myslivecký spolek hospodařící v této lokalitě,“ dodává Robovský. 

Co dělat, když pumu potkáte?

A co dělat, když takovou kočku potkáte? „Rozhodně zachovat klid a nepropadat panice. Divoká zvířata jsou všeobecně velmi ostražitá a plachá. Při setkání s člověkem jsou to právě ona, která se snaží vyklidit pole jako první a zmizet z dohledu,“ radí Robovský.

Podle něj se ani nemusí nacházet v oblasti, kde ji viděl svědek. „Denní akční rádius této šelmy je několik desítek kilometrů. Rozhodně se ke zvířeti nepřibližujte, nekrmte jej nebo se jej nesnažte odchytávat,“ dodal mluvčí. Pokud opravdu pumu spatříte, nepanikařte a zkontaktujte místní samosprávy, myslivce nebo odbor životního prostředí. Na policii se obraťte pouze tehdy, kdy je v ohrožení život či zdraví. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání