Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel Theodor Pártl (†87): Kolegové a studenti se loučí s oblíbeným pedagogem

Sbormistr a oblíbený pedagog Theodor Pártl zemřel v 87 letech.
Sbormistr a oblíbený pedagog Theodor Pártl zemřel v 87 letech.  (Autor: Gymnázium Prachatice)
Autor: chal - 
8. října 2020
18:16

Zemřel jihočeský sbormistr a oblíbený pedagog Theodor Pártl. Držitel několika ocenění, mimo jiné Stříbrné pamětní medaile Senátu, zesnul v neděli ve věku 87 let.

Theodor Pártl se narodil v jižních Čechách, kde také strávil prakticky celý život. Působil tam jako hudební pedagog a sbormistr. Zprávu o jeho úmrtí přineslo Biskupské gymnázium J. N. Neumanna, kde pan Pártl dlouhá léta pracoval.

Jako sbormistr působil už od roku 1959, kdy založil hudebně-pěvecký sbor na základní škole ve Vlachově Březí. Jeho jméno je ovšem nejvíc spjaté s Pěveckým sborem jihočeských učitelek, které založil v roce 1963. V jeho čele stál neuvěřitelných 57 let až do letošního roku.

Činnost Theodora Pártla nezůstala bez povšimnutí. V roce 2008 dostal cenu Bedřicha Smetany za celoživotní záslužnou činnost v oblasti sborového zpěvu. Byl také držitelem cen Ferdinanda Vacha a Františka Chodury, v roce 2018 pak z rukou předsedy Senátu Milana Štěcha převzal Stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Theodor Pártl zemřel jen pár dní po svých 87. narozeninách v Českých Budějovicích. Kolegům a studentům bude chybět., všichni si ho vážili pro jeho lidské kvality. „I v době komunismu šířil křesťanské myšlenky, patřil k lidem, kteří nedbají na osobní prospěch a snaží se sloužit ostatním. Posláním člověka pro něj bylo vytváření dobra a hledání krásy. Měli jsme ho rádi,“ uvedli kolegové z Biskupského gymnázia.

Poslední rozloučení s Theodorem Pártlem se uskuteční v pondělí 12. října v jeho rodných Strunkovicích nad Blanicí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi