Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel Jaromír Kratochvíl, poslední český přeživší zřícení letadla v Bratislavě: Zabila ho těžká nemoc

Autor: VaB - 
7. října 2020
17:34

Před 44 lety došlo na území Československa k jedné z nejtragičtějších leteckých nehod. Letadlo se při klesání zřítilo do Zlatých Písku v Bratislavě, nehodu nepřežilo 76 osob. Hrobníkovi z lopaty tehdy unikli pouze tři muži, poslední český přeživší Jaromír před pár dny podlehl dlouhotrvajícím zdravotním problémům.

Jednalo se o let ČSA s číslem 001. Z pražské Ruzyně letoun Iljušin – 18B s imatrikulací OK – NAB vzlétl v 8:52 hodin ráno, cílem bylo letiště v Bratislavě, tehdy pojmenované jako Bratislava – Ivanka. Do cílové destinace se ale letadlo nikdy nedostalo. 

Pilot letounu nedostal včas z řídící věže letiště pokyn ke klesání, kdy se měl výškově co nejvíce přiblížit k letišti, aby bezpečně přistál. Pokyn ale přišel pozdě, pilot by za dané situace měl sklesat kroužením a následně přistát. K tomu ale nedošlo, kapitán se rozhodl, že se do sestupové roviny dostane, provedl proto strmé klesání. Povolná rychlost klesání byla 15 m/s, letoun v tu dobu dosahoval ale 22 m/s.

V době klesání mělo letadlo rychlost 435km/h, posádka v tu dobu měla navíc stažené páky plynu a vysunuté klapky na plnou výchylku. I přesto byla ale rychlost vysoká. Pak přišel zvrat. Motor číslo 3 se vypnul, mechanik ho ale nenahodil zpět, naopak udělal fatální chybu. Vypnul totiž omylem čtvrtý motor. Letoun tak před prahem dráhy měl dva nefunkční motory na pravé straně.

Kapitán se rozhodl, že přistání přeruší a zkusí ho opakovat. Neměli ale dostatečný tah v motorech a letadlo se začalo stáčet na pravou stranu, na té nefungoval ani jeden ze dvou motorů. Na malé výšce letoun minul řídící věž a začali se blížit k vodní ploše. A tady přišla další, a pravděpodobně i poslední fatální chyba – posádka se pokusila nahodit omylem vypnutý čtvrtý motor. Vznikl tak odpor a letadlo ztratilo vztlak a v 9:37 hodin dopadlo do jezera v rekreačním areálu Zlaté piesky. 

Letadlo na dvě částy, desítky mrtvých

Letadlo se po dopadu rozlomilo na dvě části, přední, menší část, se potopila, zadní plavala a vyčnívala trupem ven. Bilance nehody byla tragická, zemřelo při ní 76 lidí. Pouze třem se podařilo přežít. Na pevninu se dostali díky tomu, že bouchali do trupu, záchranáři proto vyřízli díru a dostali je ven.

Pouze tři přežili, mezi nimi i Jaromír

Jedním z přeživších byl i Jaromír Kratochvíl z Prahy. Do poslední chvíle svého života měl tragédii před očima. Spisovatel a novinář David Púchovský pak na svém Facebooku sdílel příspěvek, ve kterém uvedl, že Jaromír (†75) podlehl dlouhodobé nemoci. Zemřel 21. záři nedaleko Prahy. 

Byl jedním ze tří, kteří pád přežili. Druhým byl František Lukáš (†76), který zemřel v roce 2019. Posledním přeživším je tak Francouz Gerard Menárda (73), kterého spisovatel vypátral. Uvádělo se totiž, že zemřel později po nehodě.

„U mě to byl obrovský zázrak, že jsem přežil, protože jsem hemofilik. „Jeden lékař mi řekl, že jsem měl 27 zlomenin. Pomohl mi vysoký adrenalin, který všechny podobné věci zpomaluje. Měl jsem štěstí i v tom, že včas přišli na to, že jsem byl intoxikovaný leteckým benzínem,“ popisoval pro Nový Čas před šesti lety Jaromír.

Vzpomínkou se mu stalo několik mincí, které rozdal známým jako suvenýr na nehodu. Do letadla vstoupil ještě jednou, a to tehdy, když po dlouhých týdnech v nemocnici letěl zpět do Prahy. Manželka ho pak prosila, aby už nikam nelétal. A tak se i stalo. Do oblaků se tak už nikdy nevrátil.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi