Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Disident Svatopluk Karásek (77) je po operaci srdce: Modlete se za něj, poprosili kamarádi

Aktualizováno -
25. září 2020
07:43
Autor: chal - 
24. září 2020
18:46

Evangelický duchovní, písničkář, disident a signatář Charty 77 Svatopluk Karásek (77) byl hospitalizován v pražské nemocnici Na Homolce kvůli operaci srdce. Informovali o tom jeho spoluhráči z kapely. Svatopluk Karásek byl účastníkem zpolitizovaného procesu s kapelou Plastic People of the Universe. V roce 1976 dostal osm měsíců nepodmíněně.

Spoluhráči Svatopluka Karáska v noci ze středy na čtvrtek na facebookové stránce kapely Svatopluk informovali, že bývalý disident a signatář Charty 77 skončil v nemocnici, kde podstoupí operaci srdce. „Sváťa je právě v nemocnici Na Homolce, kde podstoupí operaci srdce... Myslete na něj a modlete se...“ uvedli muzikanti.

Zákrok lékaři provedli ve čtvrtek a vše se zřejmě vyvedlo bez potíží. „Hallelujah. Na vědomost se dává, že Sváťa má po úspěšné operaci a je při vědomí,“ informovali se značnou úlevou Karáskovi spoluhráči ve čtvrtek odpoledne. „Chodí, vše by mělo být ok,“ dodali s tím, že by jejich kamarád měl na JIPce strávit zhruba týden.

Svatopluk Karásek byl jedním ze čtyř odsouzených muzikantů, kteří se v únoru 1976 zúčastnili festivalu v Bojanovicích nedaleko Mníšku pod Brdy.

Na festivalu účinkovaly kapely Plastic People of the Universe nebo DG 307 a vystoupil na něm i Svatopluk Karásek. Členové bezpečnostních složek na akci nečekaně pozatýkali přes dvacet lidí. Komunisté se z nich pokusili udělat exemplární příklad a napařit jim tresty, které by ostatní podobně smýšlející lidi vystrašily.

V září toho roku dostal osm měsíců za výtržnictví, kromě něj byli ve vykonstruovaném procesu odsouzeni také člen kapely Plastic People of the Universe Vratislav Brabenec a lídr skupiny DG 307. Nejtvrdší trest 15 měsíců odnětí svobody dostal básník Ivan „Magor“ Jirous. Kromě umělců ve vězení skončil i organizátor festivalu Karel Havelka.

Proces měl ovšem spíše opačný účinek, díky němu se totiž propojil underground s disentem. Ilegální protikomunistická opozice se tak stala jednotnější. Na přelomu let 1976 a 1977 pak vznikla Charta 77, kterou Svatopluk Karásek podepsal.

Podrobný příběh vylíčený i vlastními slovy lze najít například na stránkách Paměť národa.

Gretka ( 25. září 2020 19:16 )

Když je zle tak se modlí.

kralovna-vsech-mori ( 25. září 2020 14:20 )

Jasně že chlastal a chlastá. Copak to šlo aby někdo přežil Plastiky ve střízlivém stavu?

kralovna-vsech-mori ( 25. září 2020 14:16 )

Takových rádoby operací se denně dělají stovky. Nepovažuju za operaci vložení kardiostimulátoru.

SCHWARZENBERG ( 25. září 2020 14:11 )

Notorický opilec a feťák Sváťa Karásek, stejně jako Havel.

manunu ( 24. září 2020 20:00 )

Věřím, že operace dopadne dobře. V nemocnici Na Homolce jsou odborníci na tato onemocnění, např. pan profesor Neužil. Panu Karáskovi přeji vše dobré, je pod Boží ochranou.

Zobrazit celou diskusi