Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemné setkání lékařky a zachráněného pacienta: Děkuji vám za život!

Autor: ran - 
10. října 2020
18:22

Byly to okamžiky, kdy bylo třeba dobře a rychle se rozhodnout. Majáčky houkají a blikají a v nitru sanitky probíhá drama. Zkušenými pohyby tam zdatná výjezdní lékařka pravě zachraňuje pacienta, který by se bez pomoci nejspíš brzy udusil. Na chvíle, které si sice nepamatuje, ale které mu zachránily život, pan B. nezapomněl. A přišel to na základnu pardubické záchranky ukázat.   

Koncem července zažila lékařka Dita Mlynářová ze záchranky Pardubického kraje dojemné okamžiky. Shledala se totiž opětovně s pacientem, kterému o několik dní dříve zachránila život svým rychlým, a především včasným rozhodnutím.  

Pan B. na základnu výjezdové skupiny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje dorazil s krásnou květinou a dárečkem navrch. Krásná, do dřeva vyřezávaná a několik desítek centimetrů vysoká socha sovičky se paní doktorce moc líbila. Slova, která při předávání poděkování od vděčného bývalého pacienta uslyšela, jí v hlavě zněla ještě dlouho poté cestou domů autem.   

„Děkuji vám za život!“ Tak jednoduše a přitom všeříkajícím způsobem ocenil prvotřídní zákrok zkušené záchranářky Mlynářové pan B. Den, který postaršímu muži s už bělostným vlasem zůstane navždy v paměti, nastal 21. července 2020. Měl ten den volno, nikam nespěchal. Když bral mrtvou včelu opatrně za okraj křídla a chtěl ji vyhodit do koše, ještě stále netušil, že doslova za pár minut bude lékařský tým bojovat o jeho základní životní funkce.

Včela ho totiž z posledních sil k jeho překvapení bodla do bříška prstu.  A začalo to. Panu B. se začíná motat hlava, ztěžka se mu dýchá, všímavá sousedka volá na tísňovou linku 155. Telefon na druhé straně zvedá ostřílená operátorka Renata Doležalová, která už má v tu chvíli za sebou několik desítek tísňových hovorů. Přesto neváhá. Po zjištění situace vysílá dvě záchranné posádky z Chrudimy a radí sousedce, jak postiženému poskytnout první pomoc.

Už v sanitce, sliznice v krku panu B. stále více natékají, hrozí mu udušení. Lékařka ho proto uvádí do umělého spánku a po poradě s kolegy se během pár vteřin rozhoduje k život zachraňujícímu zákroku. Napíchávají krk tak, že obcházejí nateklé horní dýchací cesty - a pacienta následně napojují na umělou plicní ventilaci.

Panu B. se právě podařilo - za spolupráce šikovné sousedky, vždy připravené operátorky a nebojácné lékařky - zachránit život. Ve stabilním stavu byl poté předán nejbližšímu oddělení ARO, kde se brzy plně zotavil.

msml20 ( 10. října 2020 19:51 )

Krásný příběh. Paní doktorce dík za záchranu života a pánovi hodně štěstí v životě.

Zobrazit celou diskusi