Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hasiči popsali povodňové drama. Na Česko znovu udeří bouřky, sledujte radar Blesku

Autor: Pavlína Horáková - 
16. června 2020
06:05

Evakuovaní senioři, zatopené zahrádky, uzavřené silnice. I to je bilance víkendových přívalových dešťů. Místo dlouho očekávaného zavlažení vysušeného Česka se lidé potýkali s nepříjemnými následky záplav. Hasiči vyjížděli ke stovkám událostí. Kde je situace i nadále závažná, i o tom, za co patři pochvala Česku, promluvila v pořadu Epicentrum tisková mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, Nicole Studená. A další perné dny hasiče zřejmě čekají. Meteorologové totiž znovu varují před přívalovými dešti a rychlými povodněmi – v Česku hrozí od čtvrtka do neděle.

Nicole Studená v pondělním Epicentru uvedla, že běžně hasiči v České  republice vyjíždí k 350 událostem denně. Realita minulého víkendu však byla značně komplikovanější. „V sobotu se situace začala zhoršovat někdy kolem poledního a po obědě už jsme začali vyjíždět, ale ne plošně po celé republice, zasaženy byly jen některé kraje, ale do půlnoci takových událostí bylo 600 jen spojených s odstraňováním následků přívalových srážek,“ popsala sobotní události.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

A zatímco v neděli měli plné ruce práce s odstraňováním sobotních škod, počasí znovu udeřilo. „V poledne už začalo opět intenzivně pršet, takže potom k půlnoci jsme se dostali na číslo 856 takových událostí,“ doplnila mluvčí.

Na další silné bouřky doprovázené přívalovými dešti se podle předpovědi musíme připravit v druhé polovině týdne. Meteorologové je předpovídají od čtvrtka do neděle.

Video  Epicentrum - hasičské zásahy u povodní  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Celorepublikově hasiči museli zasahovat u čtyř až pětinásobku incidentů, než je jejich dlouhodobý průměr. Studená ale zdůraznila, že rozdíly mezi kraji byly opravdu velké. „V Pardubickém kraji se dostali až nad desetinásobek dlouhodobého denního průměru a pak byly kraje, kde vyjeli ke dvěma, třem událostem,“ vysvětlila, proč některé statistiky mohou působit zkresleně.

60 zásahů za 30 minut

Nejzávažnější situace je stále na Chrudimsku, kde měli pardubičtí hasiči obtížnou situaci i v neděli. „Během třiceti minut vyjeli k šedesáti událostem a pak během pár hodin se jim ten počet událostí nasčítal až na dvě stě a tam ta situace bude pokračovat ještě následující dny ve spolupráci s obcí a dobrovolnými hasiči,“ přiznala Studená a zdůraznila, že tímto víkendem ještě rozhodně jejich práce nekončí.

A pochválila i dobrovolné hasiče a starosty obcí. „Obec například ví, kde je někdo starší, kdo si není schopen pomoct s úklidem. My potom pomáháme například v organizaci té dobrovolné činnosti… pak se vezme lopata, kýbl, kolečko a je potřeba to odvozit.“

Pochvala pro Čechy

„Musím pochválit občany, že se chovali velmi zodpovědně,“ řekla Nicole Studená a potvrdila, že většina uposlechla varování hasičů. „Pomáhali a spolupracovali při evakuaci… To, jak jsme občas zvyklí u povodní, že lidé hazardují se životem, sjíždějí například na raftech rozbouřené řeky, tak tenhle víkend byl z tohoto pohledu klidný,“ ocenila přístup Čechů mluvčí hasičů.

Štěstím v neštěstí by se mohl zdát fakt, že k povodním došlo až poté, co se Česko již vypořádalo s nejhoršími následky koronavirové epidemie. „V druhé polovině března došlo k situaci, kdy bylo velké sucho a na Vysočině došlo k obrovskému množství přírodních požárů, ale my jsme sloužili v minimálních počtech, takže bylo náročnější tyto vícečetné požáry zvládat,“ připomněla události koronavirových týdnů a zmínila i situaci pražských hasičů, kteří měli největší počet nemocných covidem-19 a museli často dezinfikovat celé stanice, což komplikovalo jejich už tak náročnou práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa