Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotograf pořídil unikátní snímky: Hroch nelítostně zabil mládě vlastního druhu

Autor: chal - 
30. září 2020
14:16

Příroda umí být pořádně krutá. Mimo jiné to dokazují snímky fotografa Petera Geraerdtse, který v přírodní rezervaci nafotil sérii fotek, ze kterých tuhne krev v žilách. Geraerdtsovi se podařilo zachytit dospělého hrocha, jak nelítostně zabíjí mládě.

Hroši jsou zřejmě nejagresivnější a nejteritoriálnější zvířata světa. V Africe ročně zabijí kolem 200 lidí, mají tak podle časopisu National Geographic na svědomí víc obětí než lvi, sloni, nosorožci, buvoli a levharti dohromady.

Navzdory svému na první pohled zavalitému a těžkopádnému vzhledu a hmotnosti kolem tří tun dokážou vyvinout rychlost až 30 kilometrů za hodinu! Rozzuřenému jedinci by tak po svých dokázal pláchnout jen trénovaný sportovec.

Obří zabijáci jsou ale neméně nebezpeční i ve vodě! Jsou totiž velmi zdatní plavci, a když se hrochovi znelíbí projíždějící člun, dokáže ho lehce převrhnout. Obrovské tlamě s až 60 centimetrů dlouhými zuby pak lze uniknout jen se štěstím.

Hroši ovšem samozřejmě neútočí jen na lidi, v bezpečí před nimi nejsou ostatní zvířata, a dokonce ani jedinci vlastního druhu! Agresivní hroši napadají často například krávy nebo gazely. Výpady agresivních hrochů jsou často nečekané.

Video  Ostravská zoo pořídila místní samici hrocha obojživelného partnera ze zoo v belgických Antverpách  - Tomáš Ptáčník
Video se připravuje ...

Peter Geraerdts, fotograf a průvodce po Národním parku South Luangwa v Zambii, v roce 2018 pořídil snímky, které dokazují, jak krutí hroši umí být. Geraerdts nafotil asi šestiletého samce, který ve vodě tak dlouho svými tesáky útočil na zhruba šestiměsíční hroší mláděte, až ho zabil. Tělíčko po několika minutách zmizelo pod hladinou.

Zobrazit celou diskusi