Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Máma (39) si při skákání hvězdy roztrhla tepnu a zůstala ochrnutá: Šest let psala knihu svýma očima!

Autor: rc - 
18. září 2020
13:24

Šest strávila při psaní knihy Tracey Okinesová. Devětatřicetiletá máma si roztrhla tepnu na krku, když předváděla hvězdu v tělocvičně. Cvik, který se rádo učí snad každé dítě na světě, ji málem stál život. Tracey zůstala pět měsíců v kómatu a když se probudila, dozvěděla se, že je ochrnutá. Statečná máma se však se svým osudem rozhodla poprat a pomocí svých očí napsala knihu!

Byl rok 2008, když Tracey Okinesová pocházející z anglického města Hastings, cvičila v tělocvičně. Předváděla zrovna hvězdu, když došlo k tragédii. Zdravotní sestřička, která vychovávala dcerku Amber, si roztrhla tepnu v krku, což způsobilo, že se jí ve spodní části mozku vytvořila krevní sraženina. Tracey byla převezena do nemocnice, kde strávila dlouhých pět měsíců v kómatu. Poté, co se probudila, čekala na ni zdrcující zpráva. Nemohla se hnout a lékaři jí sdělili, že trpí syndromem uzamčení, což je vážná porucha mozku, která způsobuje kompletní paralýzu těla.

Po probuzení z kómatu, na ni čekala dcera Amber, která pronesla větu: „Jsem šťastná, že jsi nezemřela, mami.“ Právě tuto větu se rozhodla Tracey zvolit jako název její knihy, na níž pracovala dlouhých šest let. Knihu, v níž vzpomíná na svou nehodu a popisuje život v paralýze, psala pouze svýma očima. Knihu tvořila pomocí speciální komunikační tabule a posléze k sepsání používala tablet. Přesto, že už Tracey nemůže vykonávat svou práci, cvičit, ani se plně starat o svou nyní už devatenáctiletou dceru, uvádí, že tráví více času s rodinou.

„Když došlo k diagnóze, nevěděla jsem nic o postižení a všechny informace, které jsem našla, byly negativní. Ve skutečnosti to není tak hrozně, jak si lidé myslí. Chtěla bych, aby lidé věděli, co je ve skutečnosti postižení a změnit způsob, jak lidé nahlíží na postižené lidi,“ uvedla Tracey pro britský deník Daily Mail s tím, že se syndromem uzamčení žije víc, jak deset let. Nejprve dokonce přemýšlela o sebevraždě, ovšem nyní je ráda, že zůstala naživu. „Moje zdraví se zlepšilo a nyní dokážu dělat věci, o kterých jsem si dřív nemyslela, že je budu schopná vykonávat,“ uvádí Tracey s tím, že neustále pilně rehabilituje. Vrátila se jí schopnost ovládat krk a pomocí úst teď už dokáže i malovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi