Deváťačka Gabča má mechanický vozík, ze kterého ale již vyrostla. Potřebuje nový. Rovněž mechanický, ale s přídavným elektrickým pohonem.

„Bude s ním samostatnější. Je stále unavená, takže když už nebude moct, zapne si pohon. S vypnutým pohonem bude vozík ovládat normálně rukama, takže si je bude nadále posilovat, aby jí neochabovalo svalstvo,“ vysvětluje maminka Radka (44). „Už jsem si ho v Brně vyzkoušela. Je to super Harley. Těším se,“ doplňuje sama dívka s úsměvem a odkazem na legendární motocykl Harley-Davidson.

Gábina se na „Harleye“ moc těší, už si ho i vyzkoušela.
Autor: Slávka Červená

Ať je šťastnější

Vozík s elektrickým pohonem však není laciná záležitost. „Musíme na něj doplatit 42 tisíc korun a motor přijde na 125 tisíc. Už delší dobu opravujeme starý dům, aby byl celý bezbariérový. Takže pro nás je to nereálná částka,“ popisuje Gábinin otec Josef (45).

Příběh však naštěstí zaujal partu chlapů s velkým srdcem, aktivní záložáky a zároveň i motorkáře. Ti založili transparentní účet, na který veřejnost posílá a ještě během dneška může posílat peníze. „Když jsme se dozvěděli o příběhu Gabči, zasáhlo nás to. Mezi bučovickými záložáky je několik lidí ze Slovácka, tak jsme si řekli, že uděláme něco pro to, aby ta holka měla šťastnější život,“ shodují se iniciátoři sbírky Petr Ševčík (52), Petr Suchánek (40) a Miroslav Hrušák (45).

O nemoci

Gábina trpí mitochondriálním onemocněním, tedy energetickým onemocněním buněk. To může být vrozené, způsobené mutacemi v genech, což je právě její případ. Lze jej ale získat např. i infekcemi či užíváním léků. Nemocní mívají nespecifické příznaky často neurotického rázu – křeče, únavu, poškození svalů. Mohou se objevit i poruchy ledvin, jater, slinivky nebo vnitřního ucha.

Diagnózu znají teprve dva roky

Těhotenství i porod prvního a jediného dítěte prožili manželé Křivánkovi na jedničku. Jenže když byl Gábině rok a půl, začal se u ní projevovat opožděný vývoj. „V Praze podstoupila řadu speciálních vyšetření. Teprve ve dvou a půl letech, po rehabilitacích v léčebně v Boskovicích, začala sama chodit. Ale diagnózu jsme stále neznali,“ líčí maminka Radka.

Co je vlastně špatně, se rodiče dozvěděli teprve před dvěma lety. S mitochondriálním onemocněním tohoto druhu a v takovémto stadiu je Gabča dle všeho jediná v republice.

Unavená, ale usměvavá

Dívku trápí neustálá únava. A jak roste, nedokáže tělo pořádně koordinovat. „Musí dodržovat pevný řád. Když má školu, vstáváme v půl šesté ráno. Vyučování má do 13 hodin. Babička ji dopraví domů a Gabča jde okamžitě spát. Bez podpory prarodičů bychom se neobešli,“ říká Radka, vychovatelka ve školní družině.

„Já opravdu nejraději spím,“ přikyvuje dívka, která má pusu neustále od ucha k uchu a šíří kolo sebe dobrou náladu. „Ráda vymalovávám antistresové omalovánky a s taťkou hraju kostky,“ prozrazuje. Jak jinak než s úsměvem.

Chcete pomoci?

Gábina na vozík potřebuje 167 tisíc Kč, na účtu založeném vojáky už se sešlo přes 150 tisíc. Chybí tedy už jen pár tisíc.

Chcete-li přispět i vy, můžete poslat jakoukoli sumu na transparentní účet: 233343266/0600. Ale pozor, sbírka potrvá už jen do dnešní půlnoci! „Vážíme si každé finanční pomoci a ze srdce všem moc děkujeme,“ vzkazují Křivánkovi.

 

Video
Video se připravuje ...

Dítě se nešťastně udusilo švestkou. TV JOJ

 

Fotogalerie
8 fotografií