Lilek černý s jedovatým solaninem

Toxikolog Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN se poměrně často setkává s otravami lilkem černým (Solanum nigrum), který v sobě obsahuje jedovatý alkaloid solanin a běžně se vyskytuje i ve městech. „Má nejprve zelené, poté černé bobulky, které děti trhají poměrně hodně, každý rok zaznamenáme několik otrav. A to i přes to, že nejsou nijak chutné,“ přiznává pro Blesk.cz odborník.

Lilek černý
Autor: Profimedia.cz

Před panikou  z otravy přesto varuje. „Když to děti ochutnají, snědí jednu až tři kuličky, vůbec nic se nestane. Toho toxinu tam není tolik, aby to dítě kolem dvou let zabilo. Pokud tedy váží 10 až 12 kilo, protože my každý toxin přepočítáváme na hmotnost pacienta,“ vysvětluje Klán s tím, že otravy provází průjmy, zvracení a závratě.

„Maminkám i lékařům velmi často vysvětluji, že je zbytečné jít hned do nemocnice nechávat vypláchnout žaludek jen proto, že dítě snědlo jednu kuličku,“ říká toxikolog a podotýká, že maminky obvykle mají přehled, kolik bobulek dítě ochutnalo. 

Rulík zastaví dech

Mnohem nebezpečnější je ale otrava rulíkem zlomocným (Atropa bella-donna). „Rulík, to už je něco jiného. Roste jen v lese nebo na okrajích lesů, je to keřík, ale naštěstí ho zase není tolik,“ popisuje Klán s tím, že k záměně může dojít například při sběru borůvek.

„Bobule rulíku může způsobit těžké projevy otravy. Malé batole může zabít i jedna kulička, pokud má ale dítě alespoň deset kilo, tak by rulík sice způsobil vážnou otravu, ale k úmrtí by dojít nemělo,“ vysvětluje Klán a dodává, že rostlina obsahuje neurovegetativní toxin. Ten způsobuje zvracení, halucinace, objeví se blábolení, může dojít i k zástavě dechu.

Rulík zlomocný
Autor: Profimedia.cz

Bella donna s širokými zorničkami

„Po požití mají postižení silně rozšířené zorničky. Ve starověku a středověku si ženy v Itálii, když šly na ples, extrakt z rulíku kapaly do očí, aby vypadaly neodolatelně,“ přidává Klán zajímavost z historie.

Odtud také pochází druhové jméno rostliny (bella donna = krásná paní). Bylo to účinné, ovšem nepříliš praktické... Jed dočasně zhoršuje kvalitu zraku, při dlouhodobém používání se zrak může zhoršit i trvale. A také to bylo nebezpečné, mohlo dojít k zánětu oka nebo otravě.

Jaká je první pomoc? „Maminka může okamžitě podat živočišné uhlí a přinutit dítě vypít černý čaj. A hned do nemocnice k výplachu žaludku,“ radí toxikolog.

Náprstník a durman

Odborník ještě zmínil dvě jedovaté okrasné rostliny. „Náprstník je krásná velká kytka, ale ohromně jedovatá. Ve všech částech rostliny jsou přítomny glykosidy ovlivňující srdeční činnost. Kdyby malé dítě snědlo dva kvítky, tak zemře. Všechny druhy náprstníku náleží mezi prudce jedovaté rostliny,“ varuje Klán.

Stejně radí mít se na pozoru před durmanem obecným (Datura stramonium). „Analyzovali jsme květy durmanu a tam je tolik alkaloidu atropinu, že by malé dítě zabil jeden květ. Dospělý by upadl do komatózního stavu a dvě hodiny halucinoval,“ uzavírá Klán.

TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO

Klinika pracovního lékařství VFN a 1. LF UK

AKUTNÍ TELEFONY 224 91 92 93 a 224 91 54 02.

Laické i lékařské dotazy na AKUTNÍ INTOXIKACE lidí a zvířat se řeší po 24 hod denně.

 

Video
Video se připravuje ...

V lesích roste i vysoce ceněná Lesklokorka lesklá. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
11 fotografií