Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladá žena s cystickou fibrózou chtěla jít na eutanazii: Pak se ale stal zázrak!

Autor: ran - 
10. září 2020
09:45

Jennie Thorntonová (40) v roce 2013 v britské televizi veřejně oznámila, že až nebude schopna kvůli své vážné nemoci vládnout vlastním tělem, podstoupí ve Švýcarsku eutanazii. Jenže vše se změnilo, když na jaře 2020 dostala nový lék. Od té doby žije tak, jak vždycky chtěla! A myšlenky na smrt jsou ty tam.

Jenny se celý život nemohla ani zasmát, protože smích byl pro její plíce příliš nebezpečný. Prostě ho škrtla ze života. Od července 2020 se ale směje na celé kolo. Kdyby to sama nezažila, nikdy tomu neuvěří. Byla totiž smířená se vším, i se smrtí. V době, kdy už seděla na invalidním vozíku, si ji pozvali do televize. A tam celému národu řekla, že je rozhodnutá k asistované sebevraždě, až nadejde čas.  

Jennie si totiž myslela, že tak jako mnozí jiní s cystickou fibrózou skončí upoutaná na lůžko, připojená na přístrojích a halucinující z koňských dávek morfia. Proto si ve svých 33 letech řekla, že neměla-li kontrolu nad svým životem, chce ji mít aspoň nad svou smrtí. A oznámila to rovnou celému národu z obrazovky. Někteří nemocní jí kvůli tomu potom nemohli přijít na jméno, ale ona si stála na svém.

Doktoři: Nedožije se 15 

Cystická fibróza je genetické onemocnění, které vážně postihuje dýchací a trávicí ústrojí a končívá předčasnou smrtí. Pacienti se s chorobou perou od narození až po hrob, berou hromady léků a jsou každou minutu ohroženi na životě infekcemi a dalšími komplikacemi. V České republice umírá polovina nemocných do 32 let věku. V zahraničí je toto číslo velmi podobné.

Podle lékařů se Jennie neměla dožít ani 15 let. (V 11 letech napsala svoji první závěť - chtěla být zpopelněna se svými oblíbenými keckami na nohách a pod milovanou růžovou přikrývkou.) Proto Jenniny patnáctiny rodina pořádně oslavila. A pak se mladá žena vrhla do víru života a začala žít velmi rychle. Věděla totiž, že každý rok může být tím posledním, kdy toho ještě bude vůbec schopna. V 18 se vdala. Za dva a půl roku se rozvedla.

Po třicítce přišel sešup

„Dvojnásobné překročení spotřební lhůty“, tak s obvyklou dávkou černého humoru pojmenovala obrovskou oslavu třicetin. Na mikrofon si vyžádala svůj poslední tanec s maminkou. „Tancovali jsem v obětí na naši oblíbenou písničku s Bette Midlerovou,“ zavzpomínala Jennie pro webové stránky Mirror. A pak to přišlo, po třicítce se její stav začal výrazně zhoršovat. Infekce byly častější, zápaly plic vážnější. 

Byla připravená na vše, i na smrt. Ale na to, co přišlo pár měsíců před jejími čtyřicátinami, na to ne. Rok 2020 byl pro ni zlomový. V době, kdy začal řádit covid, jí plíce fungovaly na pouhých 30 procent. Pokud by se nakazila, moc šancí na přežití si nedávala. Rodičům řekla, že až to přijde, ať ji hlavně nenechají dát na dýchací přístroje. Místo téhle nepěkné vyhlídky přišlo něco úplně jiného - nabídka, která se neodmítá. Řízením osudu ji totiž farmaceutická společnost zařadila do programu testování nového moderního léku na cystickou fibrózu.

Nový život

Když v březnu lék Kaftrio (ve Spojených státech se jmenuje Trikafta) přišel, Jennie mu moc nevěřila. Ale on zafungoval prakticky okamžitě. Rodina se na tu událost, kdy si Jennie měla vzít první tabletku, sešla úplně celá. Asi medicíně věřili přece jen víc než ona sama. Prášek spolkla v 10.30 hodin. „V 16.30 mi kašel, se kterým jsem žila celý život, najednou ustoupil. Během následujících dvou týdnů mi plíce začaly fungovat na 60 %, přibrala jsem 10 kg, přestalo se mi nedostávat vzduchu a už jsem nebyla ze všeho vyčerpaná. Prostě jsem přestala mít pocit, že umírám za živa,“ raduje se dnes Jennie.

Teď už je pryč nutnost denně absolvovat 4hodinovou fyzioterapeutickou proceduru, která jí na pár hodin vždy musela vyčistit plíce. Pryč jsou koktejly léků, které jí huntovaly organismus. „Vrátili mi život, nedokážu popsat, jak se teď cítím. Ale je to rozhodně obrovská euforie! Uvědomila jsem si, že jsem se začala doslova z plných plic smát, tak jak jsem to nikdy dřív neměla šanci zažít,“ říká nadšeně Jennie. Smích už nemusí potlačovat, tak se směje stále, jen protože může. A teď může vlastně všechno.

„Nejvíc jsem se těšila, že se pořádně projdu. Chtěla jsem si taky zasurfovat a zaplavat. A teď v červenci jsem tohle všechno dělala! Vyrazila jsem taky s kamarádem autem na výlet a vůbec jsem podnikala věci, které pro mě byly před 4 měsíci naprosto nepředstavitelné...,“ líčí rozzářeně. „Poprvé v životě cítím, že můžu plánovat budoucnost,“ dodala. 

oldedek ( 10. září 2020 14:19 )

Dnes jsem na internetu četl :

"Respirátory za 230 milionů jsou podle Vojtěcha vadné. Číňané to neuznali..."

Jak vadné, co jim chybí nebo přebývá ?!?

Nesouvisí náhodou ten současný rozmach "koronaviru" s jejich kvalitou nebo ten příkaz vlády nosit roušky téměř všude, není od vlády nějaký úmysl ...?!

Není to také proto, co nám Číňané "za pana Vystrčila" slibovali, že za to, kromě těch už nanic vydaných 230 miliónů korun, zaplatíme třeba ještě kontaminovanými rouškami...?!? A neposílá vláda tyto roušky, které jsou na ho..., nám důchodcům poštou proto aby se těchto „kvalitních roušek“ zbavila ?!? Jsem z toho pane Babiš volajaký zmetený ...

Zobrazit celou diskusi