Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Náhlá smrt ředitele ostravské zoo: Čolas (†55) se vypracoval z kuchaře na uznávanou kapacitu

Autor: chal - 
31. srpna 2020
12:38

Obrovský smutek zavládl v ostravské zoo. Po krátké, ale velmi vážné nemoci na konci srpna zemřel tamní dlouholetý ředitel Petr Čolas. Diagnózu se údajně dozvěděl pouhý měsíc před skonem. Jeho smrt tvrdě zasáhla velkou část veřejnosti, i té odborné. Není divu, Petr Čolas byl podle mnohých skvělým a inspirativním člověkem, který v ostravské zoo udělal obrovský kus práce.

Petr Čolas vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté pracoval jako zootechnik na státních statcích Bílovec a Mutěnice. Rok 1990 pak změnil jeho život. Tehdy totiž začal pracovat v ostravské zoo, se kterou spojil zbytek svého bohužel ne příliš dlouhého života. Petr Čolas se v Ostravě nevídaně vypracoval, před 30 lety nastoupil na pozici kuchaře a postupně stoupal vzhůru.

Nejprve povýšil na vedoucího kuchyně, pak se stal chovatelem, agronomem a zoologem. Čolasova hvězda ale rychle stoupala dál, po čtyřech letech práce v zoo začal dělat tehdejšímu řediteli náměstka a na této pozici vydržel deset let. V roce 2004 pak v hierarchii ostravské zoo Petr Čolas vystoupal až na vrchol a stal se ředitelem. Tím byl 16 let až do letošního srpna, kdy prohrál boj s vážnou nemocí.

Za dobu svého působení ostravskou zoo obrovsky posunul, jako odborníka si ho vážili kolegové, laici i politici. „Vynikající odborník a hlavně skvělý člověk, který má hlavní zásluhu na tom, že se ostravská zahrada stala jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice,“ napsal ostravský primátor Tomáš Macura, když v úterý na svém twitterovém účtu informoval veřejnost o Čolasově smrti.

Dlouholetý ředitel zoo bez nadsázky propojil se světem. „Patřil k nejuznávanějším světovým odborníkům na záchranný chov zvířat v lidské péči. Zapojil ostravskou zoo do celosvětových programů záchranného chovu a podporoval projekty na záchranu zvířat. V ostravské zoo prosadil modernizaci pavilonů, které nyní snesou nejpřísnější světové standardy chovu zvířat,“ uvedli zástupci zoo na internetových stránkách zahrady.

Video  V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského  - Zoo Ostrava
Video se připravuje ...

Není proto divu, že smrt Petra Čolase rozesmutnila i jeho kolegy Petra Fejka a Petra Bobka, bývalého a současného ředitele pražské zoo. „Jeden z nejpoctivějších lidí, které jsem v českých zoo potkal,“ okomentoval nešťastnou událost Fejk. Se svou vzpomínkou přišel i Bobek. „Petr byl zapáleným člověkem na svém místě, který dokázal pozvednout Zoo Ostrava od lokálního významu k mezinárodnímu uznání. Mnohé z nás dokázal inspirovat a jeho postoj k ochraně přírody může být všem příkladem,“ uvedl pro internetové stránky pražské zoo.

„Petrovým předčasným odchodem nesmírně ztrácí nejen Zoo Ostrava, ale zoologické zahrady jako celek. Nemuseli jsme vždy souznít, ale Petrovy názory měly pevné základy dané jeho zkušenostmi i vzděláním a konzistenci určenou jeho charakterem,“ dodal.

Podle informací Blesku Petr Čolas podlehl rakovině slinivky. Rodina a přátelé se s uznávaným odborníkem naposledy rozloučili v sobotu 29. srpna.

Video  Ostravská zoo úspěšně odchovává jeleny sika, kteří pochází z Vietnamu  - Zoo Ostrava
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi