Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Raritní dvouhlavá želva slaví 23. narozeniny! Janus se měla dožít jen pár let

Autor: ran - 
11. srpna 2020
22:42

Jsou vlastně dvě, ale mají jen jedno jméno - želví siamská dvojčata se jmenují Janus. Ač jsou dvě a mají každá vlastní osobnost, říká se jim jednoduše „dvojhlavá želva“. Maskot ženevského muzea a jeho nejznámější exponát příští měsíc slaví neuvěřitelné 23. narozeniny! Přitom se měl dožít sotva pár let.   

Švýcarská želví raritka Janus se narodila 3. září 1997. Místem narození se jí stalo přímo Muzeum přírodní historie v Ženevě, které ji má od té doby jako jeden ze svých nejhýčkanějších exponátů. 23. rok věku výjimečná želva dovrší za tři týdny. 

Zvířata se dvěma hlavami běžně umírají v mnohem nižším věku. Přesnější by ale bylo hovořit o dvou zvířatech s jedním tělem. Stejně jako v případě lidských srostlých dvojčat, jsou to totiž dvě „duše“ v jednom.

Pracovníci muzea ukázali pyšně želvu žlutohnědou alias želvu řeckou na kameru. Aktuální video zveřejnili na facebookovém profilu starobylé instituce - muzeum bylo založeno už v roce 1820. Chovatelé želvičky se na videu nezapomněli zmínit také o tom, že každá z hlav má skutečně svoji vlastní osobnost a každá z nich ovládá jinou část těla.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi