Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zázrak v Itálii: Holčičky (2) se narodily se srostlými hlavami i mozkem. Lékaři je oddělili

Autor: ČTK, for - 
8. července 2020
07:32

Lékaři ve vatikánské dětské nemocnici Bambino Gesù úspěšně rozdělili dvouletá siamská dvojčata, která byla srostlá zadní částí lebky. O operaci, která se uskutečnila už začátkem června, informovala nemocnice teprve v úterý, uvedla agentura ANSA. Holčičky ze Středoafrické republiky finální osmnáctihodinovou operaci v pořádku přestály a daří se jim dobře.

Děvčátka pojmenovaná Ervina a Prefina se narodila ve Středoafrické republice v červnu 2018. Už krátce po narození ale společně s matkou putovala do Itálie, kde lékaři začali plánovat složitý proces jejich rozdělení.

Operace byla obzvláště složitá proto, že děti byly neobvykle srostlé v oblasti zadní části lebky, a sdílely tak lebeční kost a částečně i žilní mozkový systém. Siamská dvojčata srostlá v oblasti hlavy bývají častěji spojená v oblasti temene, kde není rozdělení tak riskantní.

Holčičky postupně absolvovaly tři operace, přičemž teprve při té poslední 5. června je lékaři definitivně oddělili. Nyní se dětem daří dobře a v nemocnici minulý týden oslavily druhé narozeniny. Podle primáře oddělení pediatrické nerochirurgie Carla Marrase budou malé pacientky po nezbytné rehabilitaci moci vést normální život.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi