Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velká radost rodičů Maxíka po aplikaci nejdražšího léku: Posadil se na posteli bez pomoci!

Autor: chal - 
22. července 2020
05:05

Je až k neuvěření, jaké pokroky dělá Maxík se spinální svalovou atrofií (SMA) poté, co dostal dávku nejdražšího léku na světě. Od jeho aplikace uplynuly dva měsíce a malý bojovník dělá svým rodičům jen a jen radost. Naposledy se dokázal posadit na posteli zcela bez pomoci!

Maxík se narodil s krutou diagnózou, ale každý den svému okolí dokazuje, že je obrovský bojovník. Narodil se se spinální svalovou atrofií, což je nemoc, která se projevuje úbytkem svalstva, a děti s touto chorobou se zpravidla nedožívaly dospělosti. Až donedávna.

Ve Spojených státech totiž vědci vyvinuli genovou terapii, díky které jsou vyhlídky pacientů mnohem příznivější. Lék Zolgensma dostala jako první české dítě malá Sofinka, přímo v České republice ho ale dostal právě Maxík. A jeho případ dokazuje, že Zolgensma je skutečně revoluční počin.

Blonďatý neposeda dostal Zolgensmu v pražském Motole koncem května. Měsíc od aplikace se rodiče na facebookové stránce pochlubili, že Maxík dělá pokroky a dokáže sám zvedat nohy. Nyní zveřejnili nové, ještě povzbudivější video. Statečný chlapec se z lehu bez pomoci nebo opory dokázal sám posadit!

Maxík dělá rodičům obrovskou radost a je zřejmé, že i on je z nových možností pohybu skutečně nadšený. Úsměv od ucha k uchu a šibalský výraz v očích hovoří za sebe. Maxíkovi rodiče připomněli, že pokroky přichází i díky cvičení. „Pravidelné rehabilitace s perfektními terapeuty v ARCADA NeuroMedical Center, kouzlo hipoterapie v Centru Hiporehabilitace Mirákl a pokrok na sebe nenechaly dlouho čekat. Maxík by to chtěl evidentně utajit. Ale to nejde. Musíme se s vámi podělit o naši radost,“ napsali rodiče.

Video  Maxík se SMA ukazuje, jaké dělá díky léčbě pokroky 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa