Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přežil holokaust, Hitlera i komunisty: Evino cenné dědictví ztratili celníci!

Autor: ran - 
10. července 2020
17:54

Stojí za ztrátou rodinného šperku neznámý chmaták na londýnské celnici? Nebo se ztratil už cestou z USA? To nikdo neví. Jisté je, že zažil nejednu pohnutou historickou chvíli včetně Hitlera i útěku z Československa. Za navrácení cenného dědictví rodina nabízí vysokou odměnu. Zlatý šperk vlastnoručně vyrobil pro svoji neteř Čech Vilém Werner před více než 80 lety!   

Zlatý řetízek původně patřil Češce Evě Porgesové. Předmět jí vlastnoručně vyrobil její strýc Vilém Werner, zvěčnil na něm její jméno. Válku pak šperk přečkal v rukách důvěryhodné osoby, které ho Eva svěřila. Ona sama byla i s rodinou transportována do koncentračního tábora v Terezíně a posléze do Osvětimi. Seznámila se tam se svým budoucím mužem, kterého si po válce v roce 1947 vzala. Její strýc s manželkou i dcerou a její otec a zřejmě i otec jejího muže v táboře zahynuli.  

Po válce si Eva šperk vyzvedla a doprovázel ji i jejího muže Jana Roäeka na dobrodružném útěku z Československa před komunismem. V Dánsku, kam manželé doslova doplavali, když museli vyskočit z lodě, tři měsíce čekali na americká víza. Eva později věnovala přívěsek příbuzné ve Velké Británii, která je v jejich nelehké situaci přes moře finančně podporovala. Eva zemřela v roce 2015, příbuzná šperk ještě ten samý rok poslala Janovi zpátky.

Památku měla dostat nová generace!  

Jan má ale v Anglii malou neteř. Řetízek s přívěskem se tak vydal na svoji další cestu přes velkou louži. „Jan se rozhodl, že věnuje šperk mé dceři Evě (4), která se jmenuje po tetě, aby na ni měla památku a vzpomínka na rodinnou historii mohla žít dál,“ řekla matka malé Evy Mim, žijící se svojí rodinou v Británii. „Nechtěl ale, aby se sestřička Maya cítila odstrčená, nechal jí proto udělat podobný šperk – na něm je zase její jméno. Oba měly přijít poštou,“ vysvětluje Mim.

Jenže po rodinné památce jako by se slehla zem. Obě pošty – americká i britská – říkají, že balíček nemají. Jan poště udal jeho hodnotu, což se možná nakonec stalo kamenem úrazu. „Domníváme se, že balíček skončil někomu v kapse,“ uvažuje Mim. Ta dokonce narychlo vytvořila webové stránky, kde celý příběh popisuje a nabízí vysokou odměnu. Balíček měl dorazit do Londýna 4. dubna, od té doby je ale „ticho po pěšině“.   

Peníze památku na předky nenahradí

Od pošty sice v případě potvrzení ztráty rodina dostane odškodné, ale jejich opečovávaný předmět jim už žádné peníze nenahradí. Šperk zhotovil Evin strýc Vilém Werner někdy mezi lety 1927 a 1941.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi