Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hřbitov zvířátek“ na dálnici D10: Na krátkém úseku napočítali 13 těl! Kvůli zábranám?

„Hřbitov zvířátek“ na dálnici D10: Na krátkém úseku napočítali 13 těl! Kvůli zábranám? (Vpravo ilustrační foto)
„Hřbitov zvířátek“ na dálnici D10: Na krátkém úseku napočítali 13 těl! Kvůli zábranám? (Vpravo ilustrační foto)  (Autor: Facebook/Jan Sikorjak, David Malík)
Autor: jel - 
1. července 2020
19:51

Na facebooku se objevil příspěvek, který kritizuje bariéry na dálnici D10. Podle pana Jana, který je autorem rozhořčeného postu, totiž na velmi krátkém úseku zaznamenal množství zvěře, která se snažila nebezpečnou dálnici přeběhnout, ale nedostala se přes zátaras ve středu dálnice a srazilo ji auto.

Příspěvek se týká konkrétně úseku mezi městy Mnichovo Hradiště a Svijany. Autor údajně za tuto cestu napočítal více než deset zvířat, která na dálnici zemřela, protože nedokázala přes její střed projít. „Jen za ten kousek jsem napočítal 13 zvířat, která se snažila přeběhnout dálnici a past mezi auty a bariérou, kterou nelze podlézt ani obejít, se jim stala osudnou,“ uvedl naštvaný pan Jan, který si také myslí, že bariéry omezují odvodňování dálnice a sražená zvířata způsobí také škodu řidiči, který je srazil. „Diletantství největšího kalibru!“ dodal popuzeně.

Jeho příspěvek vzbudil pozornost a brzy přibyly rozhořčené komentáře od uživatelů, kteří se nad skutečností podivují a dokonce vyzývají Ředitelství silnic a dálnic k vyjádření.

„Asi nechtěj, aby jim auta poškozovala ty drahý plechový svodidla a pěstěný keříky mezi nima,“ rýpnul si ironicky Daniel. „Taky jsem si toho před pár dny všiml, kolik mrtvejch zvířat v tom úseku je,“ přidal se se svým komentářem Kuba, který ještě připojil výzvu pro ŘSD, aby se nad tím zamysleli.

Blesk oslovil Ředitelství silnic a dálnic a požádal ho o vysvětlení, proč se zábrany na dálnici nacházejí a jaké stanovisko organizace zaujímá ke zmíněnému problému. 

Svodidla vyžadují normy

„V tomto úseku probíhá rekonstrukce levého jízdního pásu s předpokládanou délkou trvání rekonstrukce devět týdnů,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí Jan Studecký. Z jeho vyjádření vyplývá, že veškeré užité dopravní značení a další opatření musí být v souladu s řadou technických norem. „Z tohoto vychází i osazení přenosných svodidel pro oddělení protisměrných jízdních pruhů v místě vedení dopravy po jednom jízdním pásu dálnice v režimu 2+1, a to z důvodu zachování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ uvedl Studecký.  

Nespolehlivé odpuzovače nahradí ploty

„Ředitelství silnic a dálnic aktuálně připravuje osazení oplocení na všech úsecích dálnice D10, kde ještě ploty nejsou,“ sdělil také Blesk.cz mluvčí. Vysvětlil, že v úsecích dálnice, kde ploty zatím nejsou, mají chránit zvěř pachové ohradníky. Ty jsou podle něj levnější, ale méně spolehlivé, a navíc vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu.

Do doby, než budou dopravní tepny oploceny, tak nejspíš mrtvá zvířata budeme potkávat na dálnicích i nadále. „Přestože pachové ohradníky nejsou tak spolehlivé jako trvalé oplocení, dochází jeho zřízením k podstatnému omezení srážek se zvěří. Tato opatření si zajišťují a mají plně v kompetenci honební společenstva působící na daném území,“ uzavřel mluvčí.

JaNat ( 2. července 2020 00:16 )

Tak se budou muset stavět přechody pro zvěř, jako to dělaj na západě. Tam je každých pár km takový přechod. Zvířata si na něj zvyknou, ale tady nemaj jak přejít. Pra.sárna.

ostuda ( 2. července 2020 00:09 )

nemocná

nemocna ( 1. července 2020 21:44 )

Kdo vymyslel zábrany okolo dálnic je cvok a zabiják zvířat, dříve sice auta přejeli nějaké zvíře ale ted je to otřesné, zvíře se dostane na dálnici a nemá kde se dostat z ní a tak splašeně pobíhá až jej něco přejede všechny zábrany by se měli zničit nikomu to nepomáhá spíše ubližuje a zabíjí

krtek. ( 1. července 2020 20:31 )

bohužel i ty ploty mají problém, u čtyřech kamenů nějaký kamion na jedné straně potrhal plot, jel jsem ráno a dírou prolezlo hejno srnek, přeběhlo dálníci a nemělo kudy vlézt do lesa, protože na druhé straně byl plot vcelku. Takže jen zmateně běhali po dálnici...

Zobrazit celou diskusi