Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Batole na Mladoboleslavsku spadlo do bazénu: Záchranář Jirka popsal dramatický boj o život

Batole, které se topilo v bazénu, se podařilo zachránit.
Batole, které se topilo v bazénu, se podařilo zachránit.  (Autor: Facebook)
Autor: shp - 
29. června 2020
19:04

Život dítěte je to nejcennější. Když jde o jeho záchranu, jde všechna legrace stranou. Na Mladoboleslavsku nedávno jedno malé batole spadlo do bazénu, bylo v něm bůhvíjak dlouho a po vytažení vůbec nedýchalo. Záchranář Jirka popsal dramatický výjezd, ze kterého se mu podle jeho vlastních slov roztřásly ruce a hlas.

Jirka se svými kolegy vyrazil k případu dítěte, které se topilo v bazénu. Výjimečně zastával roli dokumentaristy, který celý výjezd zaznamenal. Událost to však byla pro něj přesto dramatická a adrenalinová. „Dům jako z pohádky, uprostřed malé vsi. Zahrada plná stromů, zelené trávy a rozházených dětských hraček. A taky bazén… Místo dětského smíchu je ale slyšet zoufalý nářek a prosby. Hlasy dospělých. Děti nejsou slyšet žádné,“ uvedl záchranář.

„Topící se dítě je snad ta nejčernější myšlenka všech. Někdy si říkám, že i přes léta na záchrance a nesčetné případy lidského neštěstí (ale i štěstí) si zvyknu na vše. To samozřejmě nejde. Co je přeci víc, než se porvat o holý život. A navíc o ten, co v podstatě ani pořádně nezačal. Není snad větší výzvy!“ pokračoval Jirka s tím, že bylo pro něj zvláštní práci kolegů pozorovat, ale nijak nezasáhnout. Všechny totiž moc dobře zná.

Kolegové hrdinové

„Sedíme spolu u jednoho stolu, jíme, povídáme si. Smějeme se, ale třeba i hádáme o zbytečnostech světa. Doteď to pro mě byli „jenom“ Vláďa, Milda, Martin… teď?! Vidím před sebou hrdiny. Sehraný tým, jedna ruka podává bez pokynu a zaváhání, co druhá žádá. Mám pokušení se zapojit, ale není třeba. Vše má svá pravidla, posloupnost a řád. Když nad sebou slyším vrtulník, do toho nářek zoufalé maminky, ale zároveň i počínající pláč dítěte, přistihnu se, že se mi začne třást ruka a hlas,“ řekl záchranář.

Dítě se skutečně podařilo k radosti zdravotníků i vystrašených rodičů zachránit. „Uvědomuji si, že pod oranžovou bundou záchranáře tluče srdce v lidském těle. A naše přání? Aby i v tom malém tělíčku tlouklo také. Dlouho a plné síly,“ uzavřel Jirka. Záchranáři dodali, jak zabránit tomu, aby se děťátko do vody vůbec dostalo. Způsobů je hodně. Rodiče by si však měli dát pozor na plachty nebo měkké zakrývací fólie, které mohou v případě pádu dítěte vytvořit past, ze které je hodně těžké ho dostat.

Jak ochránit dítě před pádem do bazénu?

Způsobů, jak toho (ochrany) docílit, je celá řada – od pevných plůtků, přes zakrytí nebo zastřešení, až po volbu nadzemní varianty bazénu, kam děti prostě nedosáhnou. K dostání jsou rovněž různé elektronické alarmy, které spustí signál v okamžiku, kdy do bazénu někdo spadne,“ uvedli záchranáři. Ne každý výjezd totiž může dopadnout se šťastným koncem jako ten, kterému přihlížel Jirka.

ostuda ( 29. června 2020 23:16 )

někdy záchranáři zachrání a nakonec se z děcka třeba stane politik nebo policajt nebo se z něj vyklube podvodník, revizor, lichvář, udavač, pasák, násilník nebo donce vrah!

Zobrazit celou diskusi