Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nahota ve výprodeji: První snímek Marilyn Monroe jde do aukce: Pomohl založit impérium a jí vynesl jen drobné!

Autor: ran - 
26. června 2020
19:17

Slavný akt Marilyn Monroe na rudém sametu z kalendáře Golden Dreams 1951 se v pátek bude dražit. Fotografie má „přidanou hodnotu“ v tom, že se na ní skví podpis zakladatele slavného časopisu pro muže Playboy Hugha Hefnera. Vyvolávací cena fotky o velikosti 76x94 cm činí v přepočtu 180 000 korun.

Zvětšená fotografie herečky, zpěvačky a amerického sexsymbolu má Hefnerův podpis v pravém dolním rohu. Snímek byl použit v úplně prvním čísle Playboye, které vyšlo v prosinci 1953. Od té chvíle začala stoupat hvězda mladičké blondýnky a také prodeje Hefnerova časopisu. 

„Snímek pomohl Marilyn stát se skutečnou superstar,“ řekl pro televizi Fox News zástupce aukčního domu. „Teď mohou Marilynini fanoušci využít jedinečné příležitosti a získat tuto raritní verzi.“ 

Podle informací aukční síně snímek zhotovil Tom Kelley v roce 1949 v rámci focení pro kalendář Golden Dreams, kde nakonec nahá a tehdy ještě ne moc známá herečka v roce 1951 vyšla. Přes obrovskou popularitu obrázku z něj Marilyn nikdy nedostala víc než prvotní honorář 50 dolarů. „Musela jsem si dokonce ten časák koupit na stánku, abych se na sebe mohla podívat,” postěžovala si prý jednou přítelkyni.

Hefner získal práva na zveřejnění snímku ve svém časopise za 500 dolarů (13 tisíc korun). Prvního čísla Playboye se prodalo 50 000 výtisků a časopis se doslova přes noc stal kultovní záležitostí americké kultury. 

Monroe zemřela v roce 1962 v pouhých 36 letech na předávkování barbituráty. Hefner zemřel v roce 2017 ve věku 91 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi