Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tělíčko holčičky (†8) nesla běsnící Morávka dva kilometry! Expert popsal, co v řece musela prožívat

Autor: lc, rys - 
23. června 2020
05:00

Absolutní nesmysl a vyložený hazard! Těmito slovy shrnul v emotivním rozhovoru pro Blesk.cz nedělní vodáckou tragédii na řece Morávce u Frýdku-Místku, při níž zahynula holčička (†8), předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček. „Je zázrak, že otec a druhá dcera přežili a dostali se ke břehu,“ dodal expert.

K tragédii došlo v místech, kde se Morávka u Frýdku-Místku vlévá do širší Ostravice. Právě tam se plavidlo, údajně nafukovací člun typu Pálava, v rozběsněném vodním živlu převrhlo. Otci a starší dívce se podařilo doplavat ke břehu. Osmiletou dcerku ale proud strhl a podle svědků ji unášel centrem Frýdku-Místku. Na trase, kterou dívka v řece urazila, se rovněž nachází nebezpečný frýdecko-místecký jez. Dívka jím zřejmě proplula a smrtelně zranit ji tam mohly kmeny stromů, které se ve vodním válci pod jezem zachytávají.

Viděli jsme proplout tělíčko holčičky ve vestě a v přilbě. Nad ním létal vrtulník, po břehu běhali hasiči a policisté,“ řekla Blesku Kamila Z. (29), která bydlí v domku na břehu řeky. Holčičku se podle ní podařilo vylovit až u mostu za obchodním centrem Frýda, kde záchranáři naskákali do vody. „Tělíčko muselo uplout alespoň dva kilometry,“ řekla Blesku další očitá svědkyně tragédie Petra H. (35), která ve Frýdě pracuje.

ROZHOVOR S PETREM PTÁČKEM, předsedou Asociace vodní turistiky a sportu:

Viděl jste fotografie z místa neštěstí i samotný člun, na kterém otec s dětmi plul. Jak jejich vybavení hodnotíte?

Byla to nafukovací loď Pálava, která není úplně vhodná na divoké řeky, je to spíše turistická loď. Na divoké vody se používají malinko jiné typy, které mají samovylévací rukáv, takže když tam voda vteče, tak zase vyteče. Nicméně i s takovou lodí jet na vodu, kde je první nebo druhý stupeň povodňové aktivity, je velmi nebezpečné. Od druhého stupně už je v rámci pravidel plavebního provozu splouvání řek navíc zakázáno.

Na řece tedy jednoznačně neměli co dělat…

Vydávat se s nevhodným typem lodi a ještě s dětmi na rozvodněnou řeku, je samozřejmě absolutní nesmysl a je to vyložený hazard. A platí to i pro zkušené vodáky. Naše řeky nejsou stavěné na žádné velké průtoky, takže řeka strhává do vody všechno, co je v její blízkosti. V  řece zkrátka nejste sami, mohou vedle vás plavat klády, kusy všeho možného nebezpečného odpadu, co ta řeka s sebou unáší. A to přináší další nebezpečí.

Loď se s posádkou převrátila ještě na řece Morávce před soutokem s řekou Ostravicí. Zatímco otec a starší dcera byli nalezeni na břehu a při vědomí, osmiletá holčička to štěstí neměla. Ke břehu nedokázala doplavat

Pokud se vám loď zalije vodou nebo si špatně najedete a převrátíte se, což se na řece, která má ohromný tah a sílu, může bez problémů stát, tak plavat v hluboké a kalné vodě je velmi náročné. I trénovaný vodák, který zná pravidla, jak v takové vodě plavat, by měl hodně práce, aby se dostal ke břehu. Dítě, kterému je osm let, je odkázáno na proud, který ho bude unášet, a absolutně si není schopné samo pomoci. To plavání musí být tvrdé, agresivní, kdy se musíte dostat ke břehu, ale na rozvodněné řece, která má někde šířku 30 až 50 metrů, je to složité. I pro dospělého.

Při sjíždění řeky Morávky se ve Frýdku-Místku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela. Na snímku místo neštěstí. Při sjíždění řeky Morávky se ve Frýdku-Místku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela. Na snímku místo neštěstí. | ČTK / CTK / Pryček Vladimír

Podle výpovědí svědků to vpadá, že posádka měla přilby i plovací vesty. Proč vesta nepomohla?

I když mělo to dítě vestu, která pomáhá nadnášet, tak každá i menší vlnka mu cáká neustále do obličeje, a tím může vdechovat dost vody. Proud vás navíc táhne korytem dolů poměrně značnou rychlostí, vy jste sice celkem pasivní, ale i v té pasivní poloze vám dochází síly. Teplota vody nebývá nijak velká, myslím, že v tomto případě určitě neměli neopreny, to jsem tam nikde neviděl. Dochází k podchlazení, tomu člověku strašně rychle dojdou síly a je odkázán na to, kde ho ten proud dotlačí ke břehu.

Takže jestliže je někde uprostřed řeky, proud tělo může vláčet klidně deset kilometrů a vůbec nemá šanci se k tomu břehu dostat. Stává se apatickým, podchlazeným a není mu pomoci. Řeka si s vámi dělá, co chce, nemáte moc šancí cokoli udělat.

Holčičku vytáhli až za mostem u obchodního centra Frýda. Proud ji nesl více než dva kilometry a podle svědků ji bohužel pod vodou delší dobu držel nedaleký splav. Ani v případě splavu vesta nepomůže?

Řeka protáhne tělo do podjezí a ocitá se na delší dobu pod vodou. Tam vás vesta neudrží, projedete do spodní vody a záleží, jaké je chování vody pod jezem. Jestli vás to tam bude držet, jestli je tam nějaké vývařiště, kde budete nějakou dobu rotovat, nebo vás to pustí dolů po proudu, ale stejně zůstáváte delší dobu pod vodou. Tam je to bohužel celkem jasná záležitost.

Dá se přece jen poradit, jak se z rozvodněné řeky dostat? Jakým způsobem plavat?

Plavání někde na přehradě nebo v bazénu je něco úplně jiného než plavání v tekoucí vodě. Chce to mít velmi natrénováno. Vždycky byste měli ležet na vodě jako prkno, mírně pokrčené nohy slouží jako nárazníky pro případ odražení od kamene. Naklopením těla můžete docílit toho, že vám proud pomůže dostat se blíže ke břehu.

V tu chvíli je potřeba převrátit se a plavat kraulem aktivním způsobem co nejrychleji ke břehu. Ovšem jen na krátkou vzdálenost, protože tímto způsobem velmi rychle dojdou síly, člověk se vyčerpá. Přeplavat od půlky řeky k břehu a rvát se s proudem, to v podstatě nejde. Řeka je živel a má vždy větší sílu než vy.

Video  Petr s dětmi přišel při povodních o manželku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

ludva prevratil ( 23. června 2020 19:37 )

EWO - velmi opatrně máme tady - § Podněcování či Nabádání k TRESTNÉMU ČINU a nad tím zde bdí úderná Cenzůra zkus to definovat jinak - Rozumný POCHOPÍ a DEBILOVI to NEDOJDE...

ludva prevratil ( 23. června 2020 19:34 )

Beru to tak,že třeba VINÍKA této NESMYSLNÉ TRAGÉDIE - možná SRAZÍ NÁKLAĎÁK a doufám že to může být TATRA která i couvne..../ protože bylo Mokro

kuromrd ( 23. června 2020 19:28 )

lidé jsou zvyklí předávat si zprávy od nepaměti, nikdo nic nerozdmýchává,

ludva prevratil ( 23. června 2020 19:25 )

Naprosto SOUHLASÍM s vyřčenou OBJEKTIVNÍ KRITIKOU na adresu PSEUDO OTCE !!! Být Trest SMRTI - zcela jistě by si ho ZASLOUŽIL ....

rampepurda ( 23. června 2020 17:41 )

opravuji - proč to

Zobrazit celou diskusi