Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milan má v plánu veslovat čtyři měsíce přes Atlantik: Jsem trochu blázen, připouští

Autor: jel - 
23. května 2020
14:57

Rodák z Náchoda, Milan Světlík (36), který nyní žije v USA, se chystá během několika dnů vyrazit na velmi náročnou cestu. Zcela sám chce veslovat z amerického Queensu na britské souostroví Scilly. Trasa je vzdušnou čarou delší než 5 000 kilometrů a Milan předpokládá, že bude na moři okolo čtyř měsíců.

Na nápad veslovat přes Atlantik ho údajně přivedl podcast Dana Bilzeriana. Přestože je sportovec, veslování se předtím, než se rozhodl tento bláznivý nápad uskutečnit, nikdy nevěnoval. „Připravoval jsem se zhruba rok, ale to je vyloženě od rozhodnutí, že se do toho pustím, s trenováním jsem začal někdy v květnu, červnu minulý rok,“ popsal dobrodruh pro Blesk.

„Takže relativně krátkou dobu, ale samozřejmě sportuji celý život, a co se týče veslování přes oceán, je to skutečně o všeobecné přípravě a také hlavně studiu moře a psychické odolnosti,“ dodal.

Na lodi bude mít satelitní rádio a navigaci, také plánuje během cesty poslouchat hudbu a dokonce psát deníky, které by po návratu chtěl vydat knižně. Samozřejmě si s sebou bere množství sušeného jídla a také filtr, který čistí mořskou vodu, aby byla pitná.

„Obavu mám z toho, aby mi vydržely a po celou cestu fungovaly veškeré přístroje, jako třeba ten filtr na sladkou vodu, asi nejdůležitější část mé výbavy,“ sdělil. Každý den si plánuje dát tři jídla a pak 12 hodin veslovat, doufá také, že se mu povede v noci spát a odpočinout si.

Náročné dobrodružství se rozhodl podniknout hlavně kvůli sobě, podle vlastních slov bude blíž přírodě. „Někteří lidé si myslí, že jsem blázen... Možná mají pravdu,“ vtipkoval Světlík. Ze samoty prý strach nemá, údajně se na ni dokonce těší. „Chci si od společnosti odpočinout a vyčistit hlavu,“ řekl. Kromě těchto osobních důvodů chce svou cestou podpořit nadaci pro handicapované sportovce v USA. O své výpravě pravidelně informuje na instagramu i na svých webových stránkách, a dokonce si vytvořil vlastní logo.

Čech vyrazí na neuvěřitelnou plavbu: Zcela se vydá přes Atlantský oceán. Čech vyrazí na neuvěřitelnou plavbu: Zcela se vydá přes Atlantský oceán. | Martin Světlík

Svou šest metrů dlouhou loď pojmenoval CzechMate (Český kámoš) a původně měl v plánu vyrazit již tuto sobotu, kvůli počasí však musel cestu posunout. „Kvůli špatnému počasí musím počkat. Už čekám druhý týden, ale v úterý by to mělo dopadnout,“ řekl. Navíc nevylučuje, že by podobnou cestu ještě někdy nezopakoval. „Nevím, jak se budu cítit po čtyřech měsících na moři, ale určitě bych do toho šel znovu. Avšak jak říkám, nejprve to musím zvládnout alespoň jednou,“ prozradil. Po plavbě se Milan chystá do rodných Čech, údajně si chce dát dobré jídlo a pivo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi