Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladá učitelka málem umřela kvůli antikoncepci: Dostala otravu krve!

Autor: ran - 
7. března 2020
18:10

Nitroděložní tělísko si nechala zavést, když jí bylo 20 let: za pět let poté ale kvůli němu přišla o jeden vejcovod, levý vaječník a část dělohy. Učitelka působící v mateřské školce musela podstoupit operaci, při níž měla nanejvýš 50procentní šanci, že přežije!

Mladá Britka Jessica Cowgillová svůj zdravotní stav vůbec nepodcenila. Jen nenatrefila na gynekologa, který by včas odhalil, proč má stále bolestivé křeče v podbřišku.

Nejprve lékaři Jessicu v průběhu roku 2019 posílali opakovaně domů s tím, že její bolesti jsou pouhé menstruační příznaky. Ani po několika vyšetřeních ultrazvukem se však nepodařilo odhalit pravé příčiny ženiných obtíží. Když křeče neustupovaly a žena se stále vracela, odešla jednou dokonce s receptem na antibiotika.

V průběhu letošního února ovšem začaly být bolesti natolik nesnesitelné, že se žena rozhodla jít místo ke gynekologovi tentokrát rovnou do nemocnice na pohotovost. Dolní část břicha ji bolela natolik, že do zdravotního zařízení stěží došla. Až tehdy se k jejímu štěstí daly věci konečně do pohybu. Lékař v nemocnici po provedení nového ultrazvuku pochopil vážnost situace a nechal Jessicu okamžitě hospitalizovat. Zaklíněné tělísko a rozsáhlý zánět vyžadovaly bezodkladný zákrok.

Náročná operace jí zachránila život

Ovšem jediná možnost, jak ženu zachránit, bylo provést náročnou operaci, která dávala jen 20 až 50procentní naději na přežití. Jessičiny ženské orgány postihla rozsáhlá sepse a navíc jí lékaři objevili velké žaludeční vředy, jejichž vznik také souvisel s jejími zdravotními obtížemi.

Operace ale naštěstí dopadla na výbornou, a Jessica se tak nyní může těšit na další radostný život po boku svého o dva roky staršího snoubence Nathana Grogana, který jí byl v nemoci velkou oporou. V porovnání se ztrátou života se může zdát to, že mladá žena přišla „jen“ o jeden z vejcovodů, jeden vaječník a kus dělohy, jako výhra. Nebýt ovšem toho, že ohrožení života bylo v tomto případě nečekané a vlastně úplně zbytečné.

Podaří se prosadit zákaz této antikoncepce?

Aby proto podobný horor jako Jessica nemusely zažívat další ženy, hodlá se pohledná žena veřejně zasazovat o úplný zákaz měděných nitroděložných tělísek. „Nikdy jsem nic tak strašného nezažila. A nechci, aby někdo další musel zbytečně projít tím, čím jsem si prošla já, zvláště když proti neplánovanému početí existuje tolik jiných metod. Možná nitroděložní tělísko stále někomu přijde jako dobrý nápad, ale mohu vám říci, že to skutečně nestojí za to,“ vysvětlila Jessica Cowgillová pro britský server Daily Mail.   

Jessica se také bude muset smířit s tím, že vinou zdánlivě bezpečné antikoncepční metody možná nebude moci počít už nikdy v životě. Jisté šance na otěhotnění sice má, ale zda jednou bude Jessica „chovat“, jí ukáže teprve budoucnost.

 

 

jany ( 7. března 2020 19:06 )

ten pes - je to hygienicke, kratce po vetsi operaci mit v posteli(!!) v nemocnici zvire?

Zobrazit celou diskusi