Do Institutu klinické a experimentální medicíny ho se sbalenou taškou doprovodil jeho anděl strážný v podobě manželky Marie, se kterou písničkář žije už osmatřicet let. Pod vedením profesora Jana Pirka (71), přednosty Kardiocentra IKEM, tam podstoupí plánovanou těžkou a minimálně pětihodinovou operaci srdce.

A pokud se trojitý, možná čtyřnásobný, bypass povede, Nedvěd může začít s radostí nový život. „Tohle je poslední koncert starého života a za pár týdnů budu hrát první koncert nového života a moc se na to už těším,“ prohlásil Nedvěd na koncertě v Havlíčkově Brodě, který se konal před nástupem do nemocnice.

Věří na anděla

Vystupoval i přesto, že nefungující srdce mu dělalo občas problém s dýcháním a samozřejmě s pohybem. Proto František odzpíval všechno na židličce a udělal si i povinnou půlhodinovou přestávku. Tíseň z operace zastřít ale nešla. „Když odejdeme, naše muzika bude stejně žít stále dál a dál,“ řekl v průběhu koncertu a vzápětí vzdal hold kolegovi Janu Vyčítalovi (†77).

„Jsem rád, že tu bylo plno. A těch pár lidí, co nepřišlo, přijde příště, pokud tedy přijdu já... Věřím ale, že při mně bude stát andělíček,“ rozloučil se potom Nedvěd s publikem a spustil U stánků na levnou krásu a s ním jedním dechem začal zpívat celý sál.

Žádné nachlazení

„Já prostě svoji práci miluju a radši budu ten večer bavit lidi, než abych seděl doma se sbaleným kufříkem a čekal,“ vysvětlil písničkář, proč si ani den před nástupem do nemocnice nenadělil volno. „To, že den před operací koncertoval, pokud se rozumně šetřil, na škodu není, kvůli psychice naopak,“ řekl Blesku profesor Pirk, který má Nedvěda dnes operovat.

„Pokud při předoperačním vyšetření zjistíme, že je v pořádku, není nachlazený atd., v zákroku nic nebrání a budu ho operovat,“ pokračoval Pirk, jehož Kardiocentrum kvůli koronaviru provádí pouze plánované operace u pacientů, jejichž život je v bezprostředním ohrožení. „Všechna ambulantní vyšetření a zákroky jinak posouváme,“ vysvětlil.

Fotogalerie
30 fotografií