Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapec (4) si usekl ruku sekačkou na trávu. Lékařům se ji povedlo přišít zpět

Autor: shp - 
11. února 2020
15:37

Kluci jsou jenom kluci, což dokonale předvedl svým rodičům teprve čtyřletý chlapec Šaurija Undre z indického Manjri. Hrál si s tatínkovou sekačkou na trávu tak nešikovně, až se mu podařilo useknout si velkou část levé ruky. Hoch měl však štěstí v neštěstí.

Jakmile otec spatřil, co se stalo, okamžitě spěchal se svým nešikovným potomkem do osm kilometrů vzdálené nemocnice Noble. V ní se chlapce ujal specialista na mikrovaskulární chirurgii – doktor Abhišek Ghoš. Tomu nyní chlapec vděčí za mnohé.

Když jsme viděli, jak je dítě mladé, rozhodli jsme se ruku zachránit. Pacient byl okamžitě převezen na operaci a byla mu podána anestezie,“ popsal lékař počátky snahy zdravotníků o záchranu ruky. Zákrok, který trval celých 6 hodin, nebyl snadný.

Při operaci použili kůži z nohy

Část kosti zůstala připevněna ke zbytku ruky, zatímco kůže i svaly byly odseknuty. Lékaři při detailním prohledání zjistili, že mohou znovu spojit některé cévy a svaly. Při operaci použili kus kůže, který Šaurijovi odebrali z nohy.

Levou ruku měl kompletně utrženou. Části kostí byly ještě připevněny k tělu, zatímco kůže z ruky a svaly byly odděleny. Bylo velmi obtížné znovu spojit ruku, protože všechny ty svaly, cévy a měkké tkáně byly urvány,“ vysvětlil Ghoš náročnost zákroku.

Chlapec se nejspíš zcela zotaví

Nakonec se ale cévy podařilo spojit a nyní to vypadá pro Šauriju dobře. Týden po zákroku zůstal ještě v nemocnici. Podle doktorů má velkou naději, že bude moci opět ruku používat stejně jako dříve. Bude však muset pravidelně chodit na rehabilitace.

Pozor, galerie obsahuje drastické záběry z operace!