Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Voják (21) si po nehodě tanku utrhl vlastní nohu: Pak zachránil životy kamarádům!

Autor: rc - 
8. listopadu 2019
22:28

Voják Ezra Maes byl uprostřed cvičení, když tanku zničehonic selhaly brzdy a začal se řítit střemhlav ze srázu! Poté, co narazil do nábřeží, noha Maese zůstala uvězněná pod věží opancéřovaného monstra. Jednadvacetiletý voják však myslel na záchranu ostatních členů posádky víc než na sebe a nohu si amputoval, aby jim mohl pomoci.

Ezra Maes, příslušník americké armády, v roce 2018 v rámci operace NATO sloužil v Polsku. U armády sloužil jako nabíječ v tanku M1A1 Abrams. Jednadvacetiletý rodák z amerického státu Colorado se účastnil večerního cvičení v tanku. Maes a další dva členové posádky byli po náročném týdnu cvičení unavení, a tak usnuli v tanku.

Zničehonic však Maes ucítil prudké nárazy. Pětašedesátitunovému stroji selhaly brzdy a hnal se 144kilometrovou rychlostí z kopce! Maes si nejdříve myslel, že je to jen nějaký vtípek, ovšem řidič Victor Alamo trval na tom, že se nejedná o žádný vtip s tím, že stroji selhaly i záchranné brzdy. „Zjistili jsme, že nemůžeme nic dělat,“ řekl Maes pro britský deník Daily Mail. Poté, co tank prudce narazil do nábřeží, noha Maese zůstala zaklíněná pod otočnou věží.

Maes si myslel, že je noha pouze zlomená, a tak se snažil vší silou dostat ji ven. Zároveň si dělal starosti o své kamarády, kteří potřebovali pomoc. „Snažil jsem se vší silou nohu uvolnit a cítil jsem ostré trhnutí. Myslel jsem si, že jsem si vykloubil nohu, ale když jsem se pohnul, moje noha byla pryč,“ popsal hrůzný okamžik.

Přesto se snažil uklidnit a soustředit se na záchranu svých kolegů. Řidič tanku Victor Alamo měl rozbitou hlavu a zlomená záda. Aechere Crumpová, střelkyně, měla vykloubenou nohu a masivně krvácela z rány na stehně. Maesovi rychle došlo, že má roztrženou tepnu. „Věděl jsem, že se pomalu dostávám do šoku. Dokázal jsem myslet jen na to, že nikdo nemá ponětí, že jsme tady,“ uvedl. Rádiové spojení nefungovalo, ovšem jeden telefon zůstal funkční. Byl to právě ten Maesův. Kontaktoval proto kamaráda, aby jim přivolal pomoc.

Maes byl převezen do nemocnice, kde lékaři zjistili, že má zlomený kotník, pánev a rameno. Nohu se však zachránit nepodařilo. „Cítím se jako šťastlivec. Celá moje skupina. Tolik věcí mohlo skončit špatně. Kromě mé nohy jsme z toho všichni vyvázli dobře. Dokázal jsem přežít a tohle je jen jizva. Když se něco takového stane, je jednoduché to vzdát, protože váš život nebude už stejný, ale to se mýlíte,“ uvedl Maes, který chce pomáhat ostatním, které potkal podobný osud.

nevs ( 9. listopadu 2019 01:01 )

Kam se na něj hrabe Meresjev. Mládež ať si vygooglí kdo to byl.

Zobrazit celou diskusi