Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékař Pavel Traubner (78) celý život pomáhal druhým: Na Štědrý den přišel o nohu! O těžké životní chvíli promluvil na sociální síti

Lékař Pavel Traubner s manželkou Katarínou.
Lékař Pavel Traubner s manželkou Katarínou.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rc - 
3. ledna 2020
09:02

Na Štědrý den bojoval v nemocnici o život významný slovenský lékař, profesor Pavel Traubner. Osmasedmdesátiletému neurologovi a držiteli prestižních ocenění museli lékaři amputovat nohu!

Na nemocničním lůžku strávil Štědrý den respektovaný slovenský lékař Pavel Traubner. „Vzácní přátelé, 24. 12. se stala v mém životě obrovská tragédie. Aby mi zachránili život, museli mi amputovat pravou dolní končetinu nad kolenem, radikálně to změnilo náš život,“ svěřil se na sociální síti významný neurolog, který působí jako přednosta 1. neurologické kliniky ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Bratislavě.

Traubner je zároveň děkanem Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. „Rozhodl jsem se nevzdat boj s ohledem na svoji vzácnou manželku a tři nádherná vnoučata a vrátit se do normálního života,“ uvedl Traubner, který je nejen významným lékařem a profesorem, ale také předsedou Ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku.

Traubner, který se v roce 1941 narodil do židovské rodiny, je také bojovníkem za lidská práva. V roce 2015 se stal podpředsedou Výboru pro národnostní menšiny a etnické skupiny Rady vlády Slovenské republiky pro lidská práva, národnostní menšiny a rodovou rovnost.

V roce 2019 proto za svou snahu o zvýšení povědomí o významu lidských práv získal cenu ministra spravedlnosti. Podle informací Sme.sk je zároveň držitelem Křišťálového křídla, které získal za přínos v oblasti medicíny a vědy.