Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakub (4) přišel o prsty na nohou i rukou: Maminka shání peníze na operaci, která mu má pomoci chodit

Autor: DH - 
18. listopadu 2019
06:10

Maminka chlapečka, který v 18 měsících přišel kvůli sepsi o prsty na rukou a nohou, se snaží získat peníze na speciální operaci v Polsku. Ta by mohla dítěti úplně změnit život. Stojí ovšem téměř 2 miliony korun.

Čtyřletý Jakub Kolek z Edinburghu byl v říjnu 2016 hospitalizován v Královské nemocnici pro děti v hlavním městě Skotska, když ho jeho maminka Karina (30) našla ve velmi vážném stavu v jeho postýlce. Lékaři následně zjistili, že syn polských rodičů trpí sepsí a je v kritickém stavu.

„Syn tehdy ztratil vědomí a na obličeji jsem si všimla, že má červené skvrny. Vzali jsme ho proto co nejdříve do nemocnice, protože jsem byla velmi vyděšená,“ popsala s odstupem času Karina Daily Mailu.

Lékaři rodině řekli, že prvních 24 hodin je kritických a hrozí velké riziko, že jejich syn těžký boj s vážnou infekcí nepřežije. Malý Jakub byl ale mimo téměř 48 hodin, než mu zabraly léky. Přišel ovšem šok. „Byl pak chvíli v nemocnici, ale prsty a chodidla mu úplně zčernaly,“ popsal otec Pawel, který pracuje v myčce aut.

Malý Jakub bohužel následně kvůli operaci na odstranění odumřelých částí těla přišel o šest prstů na ruce a všechny prsty na nohou. „Lékaři zpočátku říkali, že mu budou muset uříznout ruce až k lokti a nohy ke kolenům, ale s tím jsme nesouhlasili,“ doplnil otec.

Bohužel, ztráta velké části tkáně na nohou znamenala pro Jakuba velmi vážnou komplikaci v růstu a vývoji, protože mu prakticky znemožnila chodit. V roce 2018 tak musel znovu na operaci, kterou mu lékaři chodidla upravili tak, aby ho pohyb tolik nebolel, s dorůstáním kostí se ale problémy vrátily. „Na krátkou dobu operace pomohla, ale už nechceme, aby šel na další,“ řekla Karina.

Rodina následně nějaký čas pátrala po někom, kdo by dítěti pomohl, až narazila na chirurga Drora Paleyho, doktora, který má ordinaci na Floridě a zároveň také ve Varšavě a specializuje se na prodlužování končetin. Naštěstí byl lékař zrovna shodou okolností v Londýně, a tak za ním zoufalá rodina vyrazila.

„Sundal Jakubovi boty a začal nám říkat, že se to dá napravit, jen posune kůži maličko dopředu. Řekl nám, že po operaci bude moci Jakub znovu chodit,“ vyprávěl nadšeně Pawel, kterého pak ale čekal šok. Případný zákrok by stál 60 tisíc liber, tedy asi 1,8 milionu korun. „Takové peníze nejsme schopní vydělat ani za deset let,“ přiznal muž, který se rozhodl s manželkou založit stránku na GoFundMe.co, kde se snaží na nákladnou operaci sehnat finance.

„Chci jen, aby můj syn znovu chodil, je to pro nás priorita číslo jedna,“ řekla maminka Karina a zároveň poděkovala všem, kteří už Jakubovi na operaci přispěli. V tuto chvíli jsou na transparentním účtu téměř čtyři tisíce liber.

Zobrazit celou diskusi