Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zakrvácená žena ležela na zemi s miminkem na břiše, do nemocnice nechtěla: Dramatický »domácí porod« pohledem záchranářů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv Blesku)
Autor: DH - 
19. září 2019
18:06

Středočeští záchranáři se ve středu odpoledne setkali s neuvěřitelným a těžko pochopitelným chováním při zásahu v jednom z domů. Sanitku si zavolala rodina, která se patrně pokusila o domácí porod, po kterém zůstala matka kvůli velké ztrátě krve v ohrožení života. Ani to jí ale nezabránilo hádat se a záchranářům říct, že nepojede do nemocnice. Nechtěla ani, aby přestřihli pupeční šňůru.

Dramatický středeční zásah popsali záchranáři na svém facebooku. Prý aby upozornili na nebezpečí domácích porodů, které jsou v posledních letech stále větším trendem. „Po 16. hodině přijalo operační středisko informaci od muže, že jeho partnerka zhruba před třemi hodinami doma porodila, krvácí, začíná být bledá a rty má promodralé. Dítě je ale prý v pořádku. Operátorka na místo okamžitě vyslala posádku rychlé zdravotnické pomoci a lékařku ve vozidle systému rendez-vous. Když poté operátorka vznesla doplňující otázku, která byla nasnadě, jestli se jedná o domácí porod, byla ubezpečena, že ne, ale muž opakovaně zmiňoval, že jim tam pomáhá kamarádka,“ stojí v příspěvku.

Když záchranáři na místo konečně dorazili, nalezli zde na zemi ležící ženu, zakrvácenou a navíc silně podchlazenou, která byla vlivem velké ztráty krve v šoku. Dítě jí přitom stále leželo na jejím břiše, aniž by někdo přestřihl pupeční šňůru nebo oddělil placentu. „Záchranáři ženě zajistili žilní vstup, aby jí mohli doplněním tekutin vyrovnat krevní ztrátu,“ popsali dále.

Místo spolupráce se rodina hádala

Po krátké chvíli bylo zasahujícím lékařům záchranářům jasné, že v místnosti, kde všemi silami bojovali o život rodičky, nejsou tak úplně vítáni. Komunikace s mužem, dvěma přítomnými osobami a rodičkou byla nadále napjatá, neboť udíleli záchranářům neodborné rady ohledně léčby, důrazně trvali na tom, že má být žena léčena jen doma a dítěti nebude přerušena pupeční šňůra,“ napsali záchranáři, kteří podle svých slov nakonec došli ke kompromisu  a pupeční šňůru po dlouhých dohadech přeřízl skalpelem partner rodící ženy.  

Zdá se to být neuvěřitelné, ale novopečená maminka i přes svůj vážný stav lékařům údajně sdělila, že nepojede do nemocnice. Podle záchranářů pak následovala dlouhá debata, po níž žena nakonec s převozem souhlasila. Další rozkol pak nastal, když odmítla, aby bylo novorozené miminko omyto od krve a aby ho prohlédl pediatr.

Domácí porod to prý nebyl

Podle záchranářů nakonec vše dobře dopadlo a matku se podařilo zachránit. Případ jim ale přidělal vrásky, a jak sami uvádějí, s podobnými výjezdy se střetávají nebezpečně často. Před domácími porody varují pravidelně. Rodina ale i po dramatu stále tvrdí, že o nic takového nešlo. Lékaři si ale myslí opak. „Pacientka i její okolí domácí porod nepřiznali a tvrdili, že šlo pouze o překotný porod. Vzhledem k následným událostem a časové prodlevě mezi porodem a telefonátem ale zůstává nad tímto výjezdem pachuť domácího porodu, který by tentokrát bez pochyb ohrozil život rodičky,“ uzavřeli záchranáři.

referent.ka ( 20. září 2019 14:06 )

...protože je to pokus o zabití, nebo rozhodnutí rodit doma klasifikovat jako sdílenou sebevraždu...

msml20 ( 20. září 2019 09:32 )

Neskutečná kráva, všechno bych dala zaplatit a ji pak zavřít na psychiatrii.

illenne ( 20. září 2019 09:21 )

Neskutečné chování, to patří k nějaké sektě, porod doma, odmítání odborné péče, včetně přestřihnutí pupeční šňůry a umytí novorozence . Hrozné chování některých lidí. Normální inteligentní žena rodí v nemocnici a nechá vše na odborné péči zdravotního personálu . Vykázala bych všechny diváky z místnosti, rodičku a dítě ošetřila, naložila a odvezla do nemocnice.

mazliva.samicka ( 20. září 2019 07:34 )

Když jsou prachy na neg.ry tak nevím proč by nemohly bejt prachy na ženu co poro­dila­..do­ma..pr­oč by si měla něco cálovat...pokud si platí zdravotní pojištění..

Taurus70 ( 20. září 2019 06:54 )

Šíleně je ze takových blbek přibývá geometrickou radou🤪🤪

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání