Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tomáš zachránil život ženě a dvěma dětem: Ocenila ho hejtmanka i ministr obrany

Autor: chal, ČTK - 
1. listopadu 2019
16:09

Večernímu předávání ocenění na Pražském hradě 28. října předcházel  slavnostní ceremoniál na Vítkově v Praze, kde vyznamenání rozdával ministr obrany Lubomír Metnar. Mezi oceněnými byl i četař Tomáš Neškodný, který v červnu zachránil životy třem topícím se lidem.

Četař Tomáš Neškodný jel v červnu na traktoru po poli u Heřmaně na Písecku. Nacházel se nedaleko jezu U Karáska na řece Blanici. Klidný a slunečný den se rychle změnil v drama.

K četařovu traktoru totiž přiběhl muž s tím, že se v řece topí lidé. Tomáš Neškodný neváhal a vydal se tonoucím na pomoc. Z vody se mu podařilo vytáhnout dvě děti a jejich matku, otec bohužel zahynul.

Skromný hrdina na svém činu sice nic mimořádného nevidí, okolí to však má jinak a nesobecký čin Tomáše Neškodného byl na konci října během několika dnů hned dvakrát oceněn. Ve čtvrtek 24. října nejprve spolu s dalšími osmi vyznamenanými převzal cenu Zlatá šupina z rukou hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské.

Ještě větší cti se četaři Neškodnému dostalo 28. října na pražském Vítkově, kde rozdával vyznamenání ministr obrany Lubomír Metnar. Tomáš Neškodný se tam stal držitelem Kříže obrany státu ministra obrany. I přes významné ocenění však zůstává četař skromným.

„Pracoval jsem v traktoru na louce. Přiběhl ke mně starší pán, jestli mám lano. V rychlosti mi sdělil, že se topí v jezu lidi. Doběhl jsem tam, zjistil jsem, co se děje, a postupně jsem je začal tahat z vody ven,“ popsal přítomným médiím Tomáš Neškodný událost, jako kdyby snad nešlo o nic výjimečného.

První ocenění za svůj hrdinský čin převzal četař už v červnu z rukou náčelníka Generálního štábu Aleše Opata, který mu předal plaketu za záchranu lidského života.

„Mám smíšené pocity. Nemyslím si, že bych měl být za svůj čin oceněn. Udělal by to každý. Prioritní je pro mě poděkování od rodiny zachráněných,“ řekl tehdy Tomáš Neškodný pro web Armády ČR.

Zobrazit celou diskusi