Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dcera maršála Koněva promluvila: Otec nebyl kat ani vrah, do Maďarska jel pomáhat!

Autor: SKS, ČTK - 
13. září 2019
17:54

Kolem sochy maršála Koněva (†75) na Praze 6 je posledních pár týdnů pořádné rušno. Zastupitelstvo městské části odhlasovalo odstranění památníku, což vyvolalo nesouhlas většinou u Rusů a jejich českých sympatizantů. 

Maršál Koněv je kontroverzní postavou evropské historie. Na jednu stranu se zasadil o osvobození Osvětimi nebo Prahy, na druhou stranu mu je vyčítáno brutální potlačení maďarského povstání v roce 1956. Koněv vyvolává vášně i 46 let po smrti. Zastupitelstvo Prahy 6 ve čtvrtek odhlasovalo odstranění jeho sochy z náměstí Interbrigády v Bubenči.

Rozhodnutí městské část se nelíbí některým lidem v Česku, a především v Rusku. Patří mezi ně i dcera maršála Natalja Koněvová, která o dění kolem otcova památníku hovořila s Deníkem N.

Natalja s listem mluvila ještě před hlasováním zastupitelstva, už tehdy ale věděla, co udělá, když se Praha 6 rozhodne památník odstranit.

„Budeme jednat. Hlavně chceme, aby vše proběhlo s úctou, důstojností, a když to nepůjde jinak, vrátíme ho do vlasti,“ sdělila. Ideální scénář by podle ní byl nechat sochu tam, kde je, případně ji přemístit do Kobylis, kde Rudá armáda v roce 1945 vstoupila do Prahy poprvé.

Kritické hlasy proti svému otci a snahy o odstranění jeho památníku Natalja nechápe. „Vždyť ten památník nenese žádné kruté poselství – ten člověk přece nebyl kat, násilník, vrah, jak někdy píší. Kámen uchovává historii takovou, jaká byla. A ne takovou, jakou ji chceme my dnes vidět. Kameny žijí déle než lidé. A možná přejde nějaký čas a něco se změní. A také se může stát, že zase budeme potřebovat my nebo vy porozumění a pomoc, dokonce i sílu svého etnického bratra,“ řekla dcera vysokého hodnostáře sovětské armády.

Natalja Koněvová zároveň odmítá, že by otec sehrál významnější roli v srpnové okupaci v roce 1968, kdy naší zemi Rusové poskytli „porozumění a pomoc“ naposledy. Natalja nevidí zásadní problém ani v potlačení maďarského povstání v roce 1956.

Sovětské tanky pod vedením maršála Koněva tam tehdy zabíjely civilisty. „Naše vojska tam nevešla proto, aby střílela do povstalců. To proboha ne! Otec dostal příkaz z Moskvy, aby velel této operaci. Aby to krveprolití zastavil,“ prohlásila Natalja v rozhovoru pro Deník N.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897-1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska, Saska a také Prahy. Vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky. Odhalena byla 9. května 1980.

jonn ( 13. září 2019 18:48 )

Má pravdu ,ale komu.

Zobrazit celou diskusi