O posledním incidentu dostali strážníci hlášení na linku 156 kolem 14:30. „Strážníci na místě zadrželi muže, který přeřezal pásky u plachty,“ řekla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Na místo se vzápětí dostavili policisté, kteří případ převzali. Podle svědků přeřezal pásky starší muž.

Strážníci zasahovali u Koněvovy sochy i v noci. Kolem třetí hodiny si všimli neobvyklého pohybu plachty a zaslechli zvuk, který podle mluvčí nasvědčoval tomu, že ji někdo zkouší rozřezat. „Poté spatřili dva mladíky, kteří rychle od sochy odcházeli. Jeden měl v ruce železnou trubku. Následnou kontrolou plachty hlídka zjistila, že byla plachta chránící sochu potrhána a ze zadní části sochy sejmuta. Mladíky ve věku 22 a 23 let, kteří se k poškození přiznali, předala hlídka strážníků kolegům ze státní policie k dalšímu opatření,“ uvedla Seifertová. „Oba muži jsou podezřelí z přestupku proti majetku, vyčíslená škoda činí 4000 korun,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policie případ zadokumentovala a postoupí ho k dalšímu řízení správnímu orgánu. Během dneška přicházeli lidé k soše pokládat protestní transparenty i květiny. V pondělí se tam má uskutečnit protestní akce proti zakrytí sochy.

Fotogalerie
9 fotografií