Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojemný příběh afrického učitele: Jako dítě živořil na ulici, ale pomohla mu Češka a teď míří na univerzitu

Autor: DH - 
15. září 2019
18:38

Dvaadvacetiletý Theo z Ghany neměl co jíst a byl prakticky bezdomovec. Když svůj příběh zveřejnil na facebooku, všimla si ho Češka Jana a pomohla mu dostudovat školu. Teď Afričan učí děti ve škole a má další cíl: chce absolvovat zemědělskou univerzitu v Praze a stát se ekonomem. Pomoct mu může každý. 

Byl to dojemný příběh afrického chlapce doplněný fotkou, kterých se na sociálních sítích v posledních letech objevují denně desítky. Paní Janu (42) z Prahy ale zaujal, a tak se rozhodla, že chlapce na snímku osobně kontaktuje. Theo odpověděl po deseti dnech.

Podle jeho vlastních slov žil dvaadvacetiletý Ghaňan od devíti let prakticky na ulici. Macecha ho ani jeho bratra neměla ráda, a tak museli oba z domu. Na ulicích hlavního města Accry se od té doby musel živit sám. Uklízel, sekal trávu a pomáhal na stavbách. Vedle toho navíc dennodenně chodil do školy.

Z ulice udělal střední školu                                             

Jana si s Theem začala dopisovat přes chytrý telefon, na který si ušetřil, a po několika měsících zjistila, že mladík dokázal z ulice dokončit střední školu, ze které mu ale chybí certifikát. Peníze mu ale posílat nechtěla, bála se. Theo se s ní ale nakonec podělil o adresu na školu a Jana si jeho slova potvrdila u ní.

„Napadlo mě, jestli ze mě jen nechce vytáhnout peníze, ale zase mi přišlo, že už si píšeme tak dlouho a otevřeně, že by to snad neudělal,“ řekla žena Novinkám. „Ve škole mi řekli, že peníze nejsou za certifikát, ale školné za poslední rok. Než totiž Theo školu dokončil, pán, který platil školné několika místním sirotkům, zemřel. A zůstal mu tam dluh,“ dodala. Školné stálo 300 dolarů, ale škola Janě slevila na 210. Peníze do ní poslala po samotném mladíkovi, který ukázal charakter a skutečně je tam odnesl.

Učitel a brzy snad vysokoškolák

Theo nakonec certifikát skutečně obdržel a díky němu se mu splnil sen. Začal sám učit na základní škole a sehnal i střechu nad hlavou. Nemá prý sice obrovskou výplatu a někdy mu údajně žádná nepřijde, ale může pomáhat. V ghanské metropoli je adeptů na pomoc skutečně mnoho.

„Jedna žačka nedávno během vyučování brečela. Zeptal jsem se jí, co se děje. Ona po chvilce přiznala, že má strašný hlad. Já jsem v té době měl jen jeden cedi (přibližně pět korun - pozn. red.), a tak jsem se obrátil ke třídě. Ti, kteří měli svačinu z domova, ji své spolužačce darovali. Někteří dokonce přihodili pár drobných,“ řekl Novinkám mladík, který sní o studiích ekonomie, jichž se díky paní Janě možná dočká.

Jana zveřejnila Theův příběh na stránce Go-FundMe, kde mohou lidé dobrovolně přispívat při různých sbírkách. Ta Theova poslouží na školné 15 tisíc korun ročně, přípravu do školy za přibližně 3 tisíce dolarů a cestu do České republiky, kde by chtěl mladík studovat Českou zemědělskou univerzitu. Celkově se Jana snaží vybrat 110 tisíc korun. Nyní je přibližně v polovině. Afričan se tak nejspíše svého snu skutečně dočká.

 

binddy ( 10. února 2020 20:43 )

Podporovala ho, aby mohl dodělat školu a měl co jíst.Teď dělá učitele a má střechu nad hlavou, to je ok, ať jim klidně lidé pomáhají, je to od nich hezké a solidární. Ovšem tady veškerá dojemnost končí drahá Janičko z Prahy. Jsem také z Prahy a nechápu, proč ho chce tahat sem, co si to vůbec dovoluje? Daleko prospěšnější bude když ten kluk zůstane doma a bude dál učit ty děti,ty ho potřebují. Ono by se také mohlo stát, že na to studium tady nemá vůbec vlohy, ale ze samé korektnosti bychom ho na tu školu přijali že a bylo by jedno, že to bude špatný student. Kolik takových sem naši dobrodinci míní natahat, nehledě na to,že vzhledem v jaké společnosti tam vyrůstají, tak je to bezpečnostní riziko. U nás žije dlouhodobě asi 500 000 cizinců z různých zemí, takže nikdo nemůže tvrdit,že bychom s tím měli problém, ale netahejte nám sem lidi, kteří mají něco společného s islámem a nebo vyrůstali bez základních návyků v prostředí, které nemá nic společného s civilizací.

Doyle ( 16. září 2019 05:53 )

No ty vole, z ulice uzavírat studiu.....Jirásek by zaplakal...

agfor ( 16. září 2019 04:36 )

Dojemný příběh, jenom aby černoušek nezapomněl, kde je doma a také na to, kdo mu studia zaplatil.

jonn ( 15. září 2019 21:49 )

Hlavně ať zůstane doma .

kralovna-vsech-mori ( 15. září 2019 20:08 )

Vzala jste mě to z pusy.

Zobrazit celou diskusi