Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Moravě našli mládě vyhynulé želvy! Stačilo málo a slupl ho racek

Autor: vet - 
13. srpna 2019
23:37

Ochránci přírody můžou jásat. Konečně se totiž potvrdila domněnka, že se na Moravě opět množí již vyhynulá želva bahenní. Důkaz o tom přinesl při kuriózní příhodě vyplašený racek.

Měla to být běžná projížďka na kolech po Pálavě. Skupinu cyklistů ale na cestě překvapil pozoruhodný jev. Na cyklostezku se výletníkům před kola snesl racek, který měl něco v zobáku. Sportovci ptáka podle všeho vylekali, protože svůj úlovek upustil na zem. Zvědaví cyklisté zjistili, že šlo o malou želvičku.

Zvířátko neponechali svému osudu a zavolali pracovníky záchranné stanice Ptačí centrum Brno. „Želvičku jsme přijali. Měla výrazně dlouhý ocásek. Po konzultaci s herpetologem jsme se dopátrali, že se jedná o mládě želvy bahenní,“ uvedl vedoucí stanice Zdeněk Machař.

Želva bahenní z našeho území před řadou let vymizela kvůli vysušování mokřadů a jejímu sběru. Odborníci se v poslední době snažili tohoto tvora do naší přírody vrátit. K tomuto účelu posloužily želvy z Maďarska a Rumunska, dlouho však nebylo jasné, jak se jim v Česku daří. Želvy bahenní totiž žijí skrytě.

„Nyní už není pochyb, že se pod Pálavou, kde je spousta slepých ramen u pálavských jezer, původně vyhubená želva bahenní opět vyskytuje a je evidentní, že se i rozmnožuje,“ zaradoval se Zdeněk Machař.

Nad nalezenou želvičkou se kromě racka vznáší i jedno tajemství. Byli její rodiče jedny z uměle vysazených želv, nebo se jednalo o původní moravské želvy, o kterých ochránci dosud neměli tušení?

Zobrazit celou diskusi