Módní tuzemské odrůdy, po které veřejnost lační, se však u nás pěstuje tak málo, že je velmi nepravděpodobné, aby se zákazník s Pálavou při prodeji v sudech vůbec setkal. Normální vinaři totiž vzácnou odrůdu plní do lahví. Koupit ji jako sudovou znamená takřka jistě naletět.

„Je téměř jisté, že poctiví vinaři si své odrůdy považují a nabízejí ji nejprestižnější možnou cestou. Z hroznů Pálavy udělají přívlastkové víno. To má vyšší cenu a prodává se v lahvích. Často jako vlajková loď vinaře i s luxusní etiketou. Lidé ji rádi zaplatí,“ řekl ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica.

Během své praxe se setkal pouze se dvěma seriózními vinaři, kteří Pálavu prodávali ve svých vlastních sklepích v menším množství jako sudovou.

Laika napálí

Moštový charakter stále více oblíbené odrůdy podvodníci zneužívají a falšují. Podle Klanici prodejci za Pálavu vydávají nejčastěji chardonnay nebo muškátové odrůdy ze Slovenska, Maďarska a občas i jižní Moravy. „Neškolený člověk ovšem často nemá šanci podvod poznat,“ uzavřel Klanica.

Moravská odrůda

Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Vyšlechtil ji v roce 1953 Josef Veverka ve šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a v Perné.

Pěstuje se na Mikulovsku a Znojemsku, v Perné, Lechovicích, Hruškách a Čejkovicích, na Slovensku v Malých Karpatech. Aromatická a sladká odrůda se hodí ke kořeněným jídlům či sýrům.

Bič na nepoctivce?

Situaci na trhu s vínem pomáhá vyčistit novela vinařského zákona. Od dubna 2017 ukládá výrobcům a prodejcům vína povinnost oznamovat a uskladňovat víno. Prodejce musí do dvanácti hodin od přivezení nebaleného vína z ciziny hlásit, že je v Česku. Po dalších deset dní ho u sebe musí skladovat. V té době může přijít inspekce na kontrolu a odebrat vzorky.

18 milionů na pokutách

V Česku dnes funguje 6123 registrovaných vinoték. V roce 2016, před novelou vinařského zákona, bylo v republice 5149 oficiálních vinoték. Inspekce vloni udělila nepoctivým prodejcům a vinařům pokuty ve výši 18,1 milionu Kč, což je proti roku 2017 nárůst o šest milionů. Týkaly se všech druhů vína a různých druhů prohřešků.

Víte, že...

Pálava se na Moravě pěstuje jen na 2,5 % plodících vinic. Její nízká cena vždy signalizuje, že je něco v nepořádku. V lahvích se nyní pravá Pálava prodává od 170 do 280 korun za sedmičku.

VIDEO: V Česku se falšuje víno i sýry. Expert z inspekce: „Až 60 % medů má problém.“

Fotogalerie
8 fotografií