Kvalitní med prodáváme do ciziny. Češi pak musí jíst šizené „šmejdy“ z Číny
Dobré medy v obchodech aby Češi pohledali! Téměř každý druhý je buď nekvalitní, nebo dokonce falšovaný. Většinou jde o levnější medy z Číny nebo jiných východních zemí, které jsou ředěné fruktózovým sirupem a do tuzemska se hromadně přiváží. Kvalitní med českých včelařů se totiž exportuje do států, kde jsou lidé ochotni za něj více zaplatit.
Evropa je na pokraji medové krize. V mnoha zemích, třeba ve Španělsku, totiž hromadně vymírají včely, a chybí tak kapacity pro výrobu medu. „V Evropě jsou asi 30 až 50procentní ztráty včel. Způsobuje to hlavně varroáza, což je nemoc způsobená parazitickým roztočem. A pak za to může podvýživa včelstev,“ uvedl pro Blesk Zprávy Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů.
Vysvětlil, že za podvýživu může hlavně intenzivní využívání půdy. „Chybí pylová pestrost a včely mají pylovou monodietu a jsou podvyživené a včelstva jsou pak daleko náchylnější k onemocnění,“ popsal s tím, že včelí chovy se musí složitě obnovovat a tím se snižuje množství vyrobeného medu.
Po medu je ovšem vysoká poptávka, takže se musí dovážet nekvalitní naředěný med třeba z Číny. „Ve světě je nedostatek medu, takže se nastavuje a falšuje fruktózovým sirupem. To znamená, že se dělá sirup z kukuřičného nebo bramborového škrobu a ten se přidává do medu. Potom je tam jen velmi malá část medu,“ upozornil Miloslav Peroutka.
Kvalitní med se prodává do ciziny
Na situaci bohužel doplácí i Češi, přestože v tuzemsku se včelám obecně velmi daří a prakticky vůbec nevymírají. Medu by měl být dostatek, jenže není. „Vůbec bychom nemuseli dovážet med a jsme soběstační. Ale ty kvalitní a pravé medy se často vyvážejí za poměrně slušnou cenu a dovážejí se medy z těchto zemí, protože tady chybí,“ řekl Peroutka.
Jenže jak už dříve ukázaly důkladné spotřebitelské testy Blesku, i domácí medy mohou být nekvalitní. Některé vzorky od Včelpa dokonce obsahovaly zakázaná antibiotika. I tato zjištění pak odstartovala rozsáhlé kontroly třeba ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), které ukázaly, že téměř každý druhý med prodávaný v obchodech má nějaký problém.
Polovina medů je nekvalitních
„U medu je 40 až 60procentní pravděpodobnost, že zjistíme pochybení,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Právě med je podle něj vůbec neproblematičtější a nejčastěji falšovanou potravinou. Například loňské kontroly inspektorů ukázaly, že nevyhovujících bylo celkem 51 procent zkontrolovaných produktů. Situace se tak za poslední roky prakticky nezměnila a „šmejdy“ se v Česku prodávají ve velkém.
„Nastavovaný falšovaný med je takový prázdný, zákazník má pocit, jako by jedl jen rozpuštěný cukr,“ uvedl Peroutka. Češi ovšem mají tyto medy rádi nejen kvůli ceně, ale i proto, že jsou tekuté a nekrystalizují. „Jenže pravé české medy naopak krystalizují,“ dodal.