Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tomáš sjel Dunaj v kanoi z plastových lahví: Chtěl tak upozornit na problémy s odpadky

Autor: ital - 
20. července 2019
21:07

Bratislavský vodák Tomáš Ščepka se rozhodl upozornit na problém s plastovým odpadem po svém. Zhotovil si kanoi z PET lahví, se kterou se po několik dní plavil po slovenské části Dunaje. Zároveň s její pomocí také sbíral odpad. Svou neobvyklou výpravu ukončil v pondělí večer po absolvování 172 kilometrů.

„Akce trvala čtyři dny a dopadla nad moje očekávání,“ oznámil vodák a výrobce lodi Tomáš Ščepka. Na její stavbu použil téměř 280 PET lahví a kanoe cestu spolehlivě vydržela. Každý den v ní ujel téměř 45 kilometrů, což mu zabralo cca 7 hodin pádlování. „Měsíc, co jsem ji budoval, byla to fakt poctivá práce. Vydržela všechno, ani jedna lahev neodletěla,“ pochlubil se kanoista.

Ovšem lahví, které během své cesty potkal ve vodě a na břehu, bylo nespočetně. Několik pytlů se mu podařilo nasbírat během 20 minut na souši. „Projekt PET kanoe se snaží velmi netradičním způsobem upozornit na problém odpadků v přírodě. Právě PET lahev je častý druh odpadu, se kterým se setkáváme všude okolo nás. Stovky a stovky tun končí v přírodě, přitom je to jeden z nejlepších recyklovatelných plastů,“ vysvětlil environmentalista Marek Brinzík.

Splavením slovenské části Dunaje však projekt Tomáše zdaleka nekončí. Chtěl by o vzniku lodi a jeho výletu vytvořit dokument, který by měl být hotový do konce roku. „Chci oslovit vědce, aby mi pověděli o kvalitě vody v Dunaji, o mikroplastech a makroplastech, aby lidé věděli, co tu kolem nás teče,“ uvedl vodák.

Svou loď ještě nerozebral. Chtěl by ji totiž ukázat například dětem ve školách nebo nechat případné zájemce, aby si vyzkoušeli, jaké to je, když se na ní plaví. „Jedinečnost této loďky je v tom, že ji dokážeme úplně rozebrat. Na jedné kupě zůstanou lahve, které dáme na recyklaci, na druhé zůstane jen spojovací materiál. Žádné lepidlo, žádná chemie tam není použitá,“ řekl Tomáš na závěr.

Zobrazit celou diskusi