Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S vodou v PET lahvích pijeme plno mikroplastů, studie preferuje kohoutkovou

Autor: peb - 
9. června 2019
12:50

Každý den se do našeho těla dostávají miniaturní částečky plastů. „Mikroplasty“ přijímáme spolu s jídlem, nápoji a dokonce i vzduchem, který dýcháme. Ti, kteří pijí vodu z PET lahví, ale tento příjem sami výrazně navyšují. Vyplývá to ze studie, kterou tento týden zveřejnil časopis Enviromental Science & Technology. Informoval o tom web televize CNN. 

Průměrný Američan každý rok sní, vypije a nadýchá 74 až 121 tisíc mikroplastových částic. Lidé, kteří pijí pouze vodu balenou do plastových láhví, svoji roční dávku plastů podle studie navyšují o 90 tisíc částic. 

Přesný dopad na zdraví člověka spojený s absorpcí mikroplastů není známý. Některé výzkumy ale naznačují, že některé částice plastů mohou být dost malé na to, aby pronikly do tkání, kde by mohly spustit reakce imunitního systému, případně vypouštět toxické látky, včetně těžkých kovů. 

Autoři studie se zaměřili na zkoumání již zveřejněných dat o množství pozřených plastů v osmi kategoriích: vzduch, alkohol, voda z plastových láhví, voda z kohoutku, mořské plody, med, cukr a sůl. Další potraviny nebyly zkoumány z důvodu nedostatku podkladů. 

Pití vody z PET láhví se ukázalo jako klíčový faktor. Množství mikroplastů v balené vodě převyšuje kohoutkovou vodu řádově o desetitisíce částic. Vědci, kteří na  studii pracovali, se však navíc domnívají, že realita je ještě horší. Naše odhady americké spotřeby mikroplastů jsou pravděpodobně podhodnocené, uvedli. 

Vliv na zdraví není prokázaný 

Profesor Richard Lampit, který vede výzkum mikroplastů v Národním Oceánografickém centru ve Velké Británii, uvedl, že výzkum je pečlivá analýza dat, která byla k dispozici, a její závěry jsou hodnotné“. Lampitt, který se výzkumu nezúčastnil, ale přesto autorům vytkl jejich nedostatečnou definici mikroplastů. 

Výzkum kritizoval i profesor ekologie z Východoanglické univerzity Alastair Grant. Neexistuje žádný důkaz o tom, že by množství absorbovaných plastů představovalo zdravotní riziko, uvedl. 

I podle dalších vědců se data studie dají těžko interpretovat, protože zatím nebyl dostatečně prozkoumán vliv mikroplastů na člověka. 

kaonkl ( 9. června 2019 15:37 )

Tak to mi reknete, balena Voda ma v sobe hrozne moc microplastu, Voda z kohoutku zase hodne chemiji vcetne chloridu a dalsich. Tak a ted mi reknete vodu ktera je vazne jenom Voda a nic Vic. Nevim Jak vy ale ja jsem jeste zadnou takovou nenasla. To vazne musi nase piti I jidlo nejdriv otravit a pak nam je servirovat a rikat nam ze jsou absolutne neskodna? Kdyz maji takovy problem s plasty Tak at je nahradi necim jinym. zemi spolu s oceanem by se Tak moc ulevo. Mame alternativy, Staci ale Jen ty nahore s moci k tem alternativam dokopat. Ale Oni radsi zustanou u plastu, I kdyz vedi ze to nici zdravy nejen lidi, ale I cele planety.

lisakjirka ( 9. června 2019 14:18 )

Kamkoliv jdu nebo jedu mám sebou kohoutek, ale kuwa voda mně z něj nechce a nechce téct. Prosím experty o radu co s tím.

kjpetrr ( 9. června 2019 13:22 )

=-Naajít nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

Zobrazit celou diskusi