Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejmenší chlapec měřil 22 centimetrů a vážil 258 gramů: Po 7 měsících opustil nemocnici

Nejmenší narozený chlapec opustil nemocnici
Nejmenší narozený chlapec opustil nemocnici  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
20. dubna 2019
22:53

Když se Rjusuke Sekino loni v říjnu narodil, jeho matka měla obavy, že i dotknout se ho by pro jeho tělíčko mohlo mít fatální následky. Vážil totiž pouhých 258 gramů. O téměř sedm měsíců později je malý Rjusuke, považovaný za nejmenšího narozeného chlapce na světě, připravený poznat i svět mimo nemocnici. O víkendu by ho měli konečně propustit domů.

Rjusuke Sekino se narodil císařským řezem, když byla jeho matka zhruba ve 24. týdnu těhotenství a měla problémy s vysokým tlakem. Na svět přišel 1. října a měřil 22 centimetrů. Nyní váží přes tři kilogramy.

Předchozí nejmenší chlapec na světě se narodil rovněž v Japonsku o dva měsíce dříve a vážil 268 gramů. Z nemocnice v Tokiu byl propuštěn v únoru.

Malý Rjusuke pobýval dlouhé měsíce na jednotce intenzivní péče nemocnice v Naganu, kde se ho snažili nitrožilně vyživovat. Zároveň mu podávali například na vatových tyčinkách i mateřské mléko matky.

Rjusukeova matka Tošiko se ho po narození bála i dotknout, aby mu neublížila. „Měla jsem takový strach,“ svěřila se novinářům. „Nyní ale již pije mléko. Můžeme ho vykoupat. Jsem šťastná, že ho vidím den po dni vyrůstat díky speciální péči, které se nám tady dostalo,“ dodala.

Velkou radost z úspěšné léčby malého chlapce vyjádřil i jeho lékař Takehiko Hiroma. „Ze začátku jsme v léčbě museli řešit problémy, protože po narození měl tak úzké cévy, že bylo náročné začít ho nitrožilně vyživovat,“ uvedl Hiroma.

Vůbec nejmenší narozené dítě, které přežilo, byla německá dívka vážící 252 gramů. Narodila se v roce 2015, uvedla univerzita v Iowě, která sleduje statistiky týkající se předčasně narozených dětí.

Zobrazit celou diskusi