Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kickboxer (†14) zemřel v ringu po ráně do hrudníku: Zastavila mu srdce

Autor: DH - 
12. února 2019
12:53

Mladík (†14) z Velké Británie byl zabit ranou do hrudníku během finálového zápasu turnaje v kickboxu. Rodiče i organizace pořádající celou akci si přáli incident vyšetřit. Patolog určil příčinu smrti, kterou nikdo nečekal. Chlapci se z rány zastavilo srdce.

Čtrnáctiletý kickboxer z britského Sheffieldu Scott Marsden přišel o život během finále na kickboxovém turnaji ve městě Leedsu v březnu roku 2017. V osudný den měl formu, vše s přehledem vyhrál a nejevil žádné známky únavy. O to větší šok měli přihlížející diváci, rozhodčí i samotný soupeř, když po kopu do hrudníku Scott upadl na zem a po převozu do nemocnice zemřel.

Po Scottovi truchlí už téměř dva roky celá jeho rodina. Jeho smrt si přála řádně vyšetřit. Hlavním důvodem byl pozdní příjezd ambulance na místo a nedodržení správných bezpečnostních opatření při turnaji. Dlouhou dobu také bylo záhadou, co za smrtí mladíka stálo. Teď už je ale jasno. Díky kombinaci tří velice vzácných faktorů se Scottovi po ráně do hrudi zastavilo srdce. Alespoň to tedy uvedl soudní patolog Dr. Turner. Podle něj se jedná o ojedinělý případ.

Scottova matka Jo u soudu měla závěrečnou řeč. „Můj syn měl srdce ze zlata, pro všechny by udělal cokoliv,“ řekla. Zároveň se ale nechala slyšet, že pro ni nic nekončí. Klíčový byl podle ní pozdní příjezd ambulance, na kterou juniorský mistr světa v kickboxu čekal dlouhých 40 minut. Podivné bylo i to, že si tým záchranářů na turnaji s chlapcovou zástavou srdce neuměl poradit. Podle slov organizátora měl málo času na angažování skutečných profesionálů. Soud tak bude pokračovat dál.

Zobrazit celou diskusi